BFC SEE certifikat za Grad Zenica

Ispunjenjem svih uslova propisanih standardom BFC SEE Grad Zenica je postao nosilac certifikata grada sa povoljnim poslovnim okruženjem (Business Friendly Certification).

Program certifikacije općina i gradova sa povoljnim poslovnim okruženjem je regionalni proces koji se od 2013. godine provodi u Federaciji BiH. Radi se o procesu koji omogućava ocjenu kvaliteta lokalnih zajednica u pogledu potencijala koje nude potencijalnim investitorima u svim aspektima koji čine lokalni ekonomski razvoj. Osim Bosne i Hercegovine program BFC SEE certifikacije se trenutno provodi na području Hrvatske, Srbije, Makedonije i Crne Gore.

Ranije certificirane općine i gradovi sa područja Federacije BiH su: Bihać, Bosanska Krupa, Goražde, Gradačac, Jablanica, Novi Grad Sarajevo, Posušje, Sanski Most, Tešanj i Žepče.

Na putu do BFC certifikata općine i gradovi trebaju ispuniti niz kriterija i potkriterija koji podrazumijevaju unapređenje administrativnih procedura, jačanje transparentnosti, smanjivanje birokratije i pribavljanje svih dokumenata i podataka neophodnih privrednicima i potencijalnim ulagačima u planiranju poslovanja i donošenju investicionih odluka.
Proces evaluacije općine odnosno grada traje oko godinu dana i predviđeno je recertificiranje.

U okviru procesa certificiranja trenutno se primjenjuje nova edicija III standarda BFC SEE koja je pripremljena na osnovu konsultacija sa općinama, evaluatorima te ostalim zainteresiranim stranama koje su uključene u proces. Nova verzija standarda uključuje i korištenje e-platforme koja će omogućiti jednostavnije prikupljanje i prikaz dokazne dokumentacije, te ukupno kvalitetnije izvođenje procesa na terenu.

Poziv jedinicama lokalne samouprave u Federaciji BiH za uključenje u proces certifikacije je stalno otvoren.

 

 

Partners and projects

       
     
 
       

Actualities

Newsletter Signup

Name:
Email:

Free info phone number

 080 02 22 33
 e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.