BFC SEE certifikat za Grad Živinice

Ispunjenjem svih uvjeta propisanih standardom BFC SEE,  Grad Živinice je postao nosilac certifikata grada sa povoljnim poslovnim okruženjem (Business Friendly Certification).
Program certifikacije općina i gradova sa povoljnim poslovnim okruženjem je regionalni proces koji se od 2013. godine provodi u Federaciji BiH. Radi se o procesu koji omogućava ocjenu kvaliteta lokalnih zajednica u pogledu potencijala koje nude potencijalnim investitorima u svim aspektima koji čine lokalni ekonomski razvoj. Osim Bosne i Hercegovine program BFC SEE certifikacije se trenutno provodi na području Hrvatske, Srbije, Makedonije i Crne Gore.

 

Na putu do BFC certifikata općine i gradovi trebaju ispuniti niz kriterija i podkriterija koji podrazumijevaju unapređenje administrativnih procedura, jačanje transparentnosti, smanjivanje birokratije i pribavljanje svih dokumenata i podataka neophodnih privrednicima i potencijalnim ulagačima u planiranju poslovanja i donošenju investicionih odluka.

Proces evaluacije općine odnosno grada traje oko godinu dana i predviđeno je recertificiranje.
U okviru procesa certificiranja trenutno se primjenjuje nova edicija III standarda BFC SEE koja je pripremljena na osnovu konsultacija sa općinama i gradovima, evaluatorima te ostalim zainteresiranim stranama koje su uključene u proces. Nova verzija standarda uključuje i korištenje e-platforme koja će omogućiti jednostavnije prikupljanje i prikaz dokazne dokumentacije, te ukupno kvalitetnije izvođenje procesa na terenu.

Poziv jedinicama lokalne samouprave u Federaciji BiH za uključenje u proces certifikacije je stalno otvoren.


Asocijacija za ekonomski
razvoj Redah
Bulevar narodne revolucije 15.
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 36 557-210
Fax: +387 36 557-211
web: www.redah.ba
®© REDAH- Asocijacija za ekonomski razvoj | Sva prava pridržana 2022. | Powered by ITO
This site is registered on wpml.org as a development site.