Certifikacija objekata po Bike Friendly Standardu

U sklopu projekta „ĆIRO – Staza svjetske baštine“, REDAH je pokrenuo proces certifikacije prema zahtjevima Bike Fiendly Standarda.
Proces certifikacije je započeo prijavama zainteresovanih vlasnika objekata iz različitih kategorija: smještaj, ugostiteljski objekti, urističke agencije, servisi i parkinzi/garaže., sa područja Mostara, Ravnog, Stoca i Čapljine.

REDAH je obavio pregeld zaprimljenih prijava i provjeru, te obavio terenske posjete objektima na terenu, te sačinio izvještaje kojima je precizirano koje aktivnosti i na koji način treba provesti da bi se objekat uskladio sa zahtjevima standarda. Nakon toga slijedi proces evakuacije, pri čemu nezavisni evaluatori izlaze na teren i obavljaju evaluaciju-provjeru da li su objekti usklađeni sa standardom, nakon čega objekti koji zadovolje zahtjeve standarda dobijaju certifikat. REDAH nakon toga vrši promociju objekata na stranicama i društvenim mrežama, čime se objekti promovišu, posebno ciljano za cikloturiste u regiji i u svijetu.
Asocijacija za ekonomski razvoj REDAH Mostar je Regionalni tehnički sekretarijat za Bike Friendly Standard za područje Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore. Više o standardu na www.bikefriendlystandard.com
Bike Friendly je opće poznat sinonim za usluge prilagođene biciklistima. Usluge označene Bike Friendly oznakom su objekti/servisi/atrakcije, itd. koji zadovoljavaju minimum standarda prilagođenih cikloturistima i njihovim potrebama, tj. subjekti koji su prepoznati po svom trudu da stvore ugodnu atmosferu za cikloturiste. Bike Friendly Standard je program kojim se, za potrebe cikloturizma, daje priznanje i certifikat pružateljima usluga koji, ispunjavajući uvjete, podržavaju biciklističke vožnje, biciklistička putovanja i biciklistička turistička iskustva u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori.
Namijenjen je različitim kategorijama objekata/servisa/atrakcija koji žele svojom uslugom da se što više prilagode potrebama ove specifične vrste turista. U zavisnosti, kako od vrste objekata/ servisa/ atrakcija, te njihove veličine, Bike Friendly Standard (BFS) daje mogućnosti svim zainteresiranim da se priključe ovom procesu, te stvore pogodnije uvjete u regiji za razvoj ovog specifičnog segmenta turističke ponude, te da ujedno promoviraju svoje usluge te ostvare financijsku dobit.

Projekt „ĆIRO – STAZA SVJETSKE BAŠTINE“, koji finansira Evropska unija i Vlada SR Njemačke, promovira kulturalni turizam i turizam na otvorenom duž stare željezničke pruge koja povezuje Ravno, Čapljinu i Mostar. Cilj projekta je izvršiti utjecaj na povećanje broja posjetitelja i poboljšanje lokalnog gospodarstva, kreiranjem i uvezivanjem sadržaja i ponude duž biciklističke staze.
Projekat „ĆIRO – STAZA SVJETSKE BAŠTINE“ traje 18 mjeseci, a ukupna vrijednost projekta je 738.000 KM od čega Evropska unija i Vlada SR Njemačke sufinansira 590.000 KM kroz EU4Business projekat. Vodeći realizator projekta je Asocijacija za ekonomski/gospodarski razvoj REDAH.
Projekat provode Regionalna razvojna agencija za Hercegovinu – REDAH, grad Čapljina, općine Stolac i Ravno, te turistička agencija Kula Turist iz Počitelja, a krajnji korisnici su mikro, mala i srednja poduzeća, turoperatori, turističke organizacije, udruge, lokalni hoteli, moteli restorani i sportski klubovi.
EU4Business, s ciljem jačanja ekonomije BiH, potiče razvoj poduzetništva, izvozno orijentiranih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj. EU4Business financira Evropska unija sa 15 miliona eura i Savezna Republika Njemačka sa 1,1 miliona eura. EU4Business zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine.
Za više informacija o projektu „ĆIRO – STAZA SVJETSKE BAŠTINE“ posjetite: www.redah.ba, a za više informacija o EU4Business projektu posjetite: www.eu4business.ba.


Asocijacija za ekonomski
razvoj Redah
Bulevar narodne revolucije 15.
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 36 557-210
Fax: +387 36 557-211
web: www.redah.ba
®© - Asocijacija za ekonomski razvoj | Sva prava pridržana 2022. |
This site is registered on wpml.org as a development site.