CORE Days: Ekonomije našeg regiona porasle za oko 10% od 2020 – za dalji održivi rast potrebna saradnja i dijalog

Predstavnik REDAH-a je učestvovao na regionalnoj konferenciji u Kotoru, od 9 do 11 oktobra 2023. godine.

Zamjenik premijera Federacije BiH i federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović obratio se na otvaranju regionalne konferencije CORE DAYS 2023.

Ova konferencija okupila je veliki broj predstavnika vlada, te načelnika i gradonačelnika, iz Crne Gore, Srbije, Sjeverne Makedonije, Albanije i Kosova, kao i Bosne i Hercegovine. Konferenciji prisustvuju i predstavnici Vijeća Evrope, IFC-a, GIZ-a i drugih međunarodnih organizacija.

Ekonomije regiona su od pandemije korona virusa, odnosno u protekle tri godine, ekonomski porasle za oko 10 odsto dok je u EU rast iznosio oko tri odsto, rečeno je na otvaranju međunarodne konferencije CORE days u Kotoru, gdje je predstavljen prvi regionalni indeks o uslovima za održivi ekonomski razvoj. Indeksom su obuhvaćene Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo*, Sjeverna Makedonija, i Srbija koje zajedno čine tržište od gotovo 20 miliona stanovnika i ukupnim BDP-om od skoro 200 milijardi eura. U izvještaju se navodi da je za još brži ekonomski rast neophodno unaprijediti poslovno okruženje u cijeloj regiji.

Na otvaranju skupa govorio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović koji je naglasio da se zalaže i promoviše dobrosusedske odnose.

Otvaranje CORE days konferencije bila je i prilika da Niš, Paraćin, Stanari i Srbac dobiju certifikat o povoljnom poslovnom okruženju (BFC SEE) i tako se pridruže  mreži od 44 lokalne samoprave iz cijelog regiona koje su certifikovane u posljednjem ciklusu.

- Nova, IV edicija BFC standarda, objavljena ove godine, posebnu pažnju posvećuje digitalizaciji, održivom i socijalno odgovornom razvoju, zaštiti životne sredine, podsticanju inovacija i EU integracijama na lokalnom nivou. Više od 60 gradova iz cijelog regiona prijavilo se za sticanje ovog prestižnog pečata kvaliteta i ulazak u novu regionalnu utakmicu, uz razmjenu i primjenu reformskih rješenja koja čine suštinski put regiona ka EU integracijama – istakla je Violeta Jovanović, izvršna direktorka NALED-a i podsjetila da se ovaj program u regionu uspješno sprovodi od 2012. godine.

Konferenciju CORE days 2023 - Pametan i zeleni rast – lokalno, regionalno, evropski, organizovao je NALED u saradnji sa drugim članovima Partnerstva za konkurentni region uz podršku Švedske Vlade koju sprovodi Sida i  Njemačke razvojne saradnje koju sprovodi GIZ.

Partnerstvo za konkurentni region (CORE Partnership) predstavlja platformu za dijalog i razmjenu najboljih reformskih rješenja za održivi razvoj regiona. Partnerstvo okuplja više od 20 institucionalnih partnera sa teritorije Zapadnog Balkana i Hrvatske, uključujući i nove članove - Asocijaciju lokalnih autonomija Albanije iz Tirane i Institut za razvojna istraživanja Riinvest iz Prištine. Nastalo je 2022. godine kao nadogradnja Mreže za povoljno poslovno okruženje koja je u prethodnih 10 godina radila na unapređenju i usaglašavanju uslova poslovanja u regionu kroz BFC program certifikacije.

1 1 scaled 2 3


Asocijacija za ekonomski
razvoj Redah
Bulevar narodne revolucije 15.
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 36 557-210
Fax: +387 36 557-211
web: www.redah.ba
®© REDAH- Asocijacija za ekonomski razvoj | Sva prava pridržana 2022. | Powered by ITO
This site is registered on wpml.org as a development site.