Grad Mostar daje podršku novoosnovanim obrtima

Grad Mostar je početkom 9. mjeseca 2023. godine potpisao ugovore sa 3 novoosnovana obrta, čijom realizacijom će se pružiti podrška u vidu plaćanja doprinosa na plate

Grad Mostar kao davatelj granta, i projektni partner, je radi daljnje uspješne implementacije Projekta „Podrška mladim u zapošljavanju u IT sektoru“ osigurao sredstva za sufinanciranje obveznih doprinosa za jednog radnika kod korisnika grant sredstava Projekta sa područja Grada Mostara u trajanju od dvanaest (12) mjeseci.

Korisnici su prethodno uz pomoć projekta razvili poslovne planove pokrenuli i registrovali svoje obrte, te dobili opremu koja im je potreban za rad.

Korisnici granta Grada Mostara su sljedeći obrti:

  1. Obrt „iW3B“ , Mostar, vlasnik Josip Đevenica.

Djelatnost obrta je izrada web stranica, digitalni marketing, snimanje i slikanje dronom.

Više o obrtu i uslugama koje nudi na stranici https://iwebcompany.com/

 

  1. Obrt „Solvit Digital“, Mostar, vlasnik Zdravko Grubešić.

Djelatnost obrta je analiza i poboljšanje poslovnih procesa, razvoj web i mobilnih aplikacija, te razvoj vlastitih IoT rješenja.

  1. Obrt „NICCA“ , Mostar, vlasnica Nives Galić.

Djelatnost  obrta je proizvodnja odjeće po mjeri i želji kupca, što uključuje kratke i  duge haljine klasične i svečane, svečana odjela, hlače, suknje, bluze, radna odjela, kombinezone  i slično.

Više o obrtu i uslugama koje nudi na stranici   https://m.facebook.com/Niccafashion/events/

Takođe u sklopu projekta, u toku je finalizacija jednog od strateških dokumenata- lokalnog akcionog plana zapošljavanja Grada Mostara, koji će nakon što bude usvojen biti dugoročni sistemski mehanizam podrške zapošljavanju.

REDAH u partnerstvu sa  Gradom Mostarom, Sveučilištem u Mostaru, kompanijom IT odjel d.o.o. Mostar i Službom za zapošljavanje HNŽ-HNK, provodi projekat „PODRŠKA MLADIM U ZAPOŠLJAVANJU U IT SEKTORU“, koji će trajati 21 mjesec ukupne vrijednosti 400.182 KM, od čega je iznos grant sredstava EU 312.932 KM. Projektom se namjerava smanjiti nesklad između trenutno evidentiranog velikog broja nezaposlenih mladih osoba i izražene potrebe firmi iz IT sektora za određenim profilom zanimanja.

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Mostar je jedno od 20 partnerstava uspostavljenih u BiH u okviru projekta “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II” (LEP II), kojeg Evropska unija financira s 4 miliona eura, a provodi Međunarodna organizacija rada (MOR). Ovaj projekat ima za cilj da kroz lokalna partnerstva za zapošljavanje doprinese poboljšanju zapošljavanja u lokalnim zajednicama i unaprijedi vještine i prilike za zapošljavanje osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada.

Za više informacija o projektu LEP II, posjetite www.partnerstvo.ba  i kanale društvenih mreža (Instagram, Facebook, Twitter i YouTube).

4


Asocijacija za ekonomski
razvoj Redah
Bulevar narodne revolucije 15.
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 36 557-210
Fax: +387 36 557-211
web: www.redah.ba
®© REDAH- Asocijacija za ekonomski razvoj | Sva prava pridržana 2022. | Powered by ITO