Gradu Ljubuškom uručen GNSS uređaj

Gradu Ljubuškom je dana 03.05.2023. godine  uručen moderni GNSS uređaja -Global Navigation Sattelite System , što je popraćeno obukom o rukovanju uređajem.

Navedeni uređaj služi za najpreciznije mjerenje parcela i površina na terenu. Grad Ljubuški će uređaj koristiti za identifikaciju neiskorištenih obradivih površina, neobradivih površina  ili ulaska u posjed trećeg lica, zatim uzurpacije parcela i mjerenje preciznih površina (od kojih zavisi iznos zakupa ili koncesije).

Rezultati mjerenja i identifikacije površina mogu se prikazati u geografskom-informacionom sistemu u AgroLife i dalje koristiti .

Aktivnost je dio projekta „Digitalizacija općinskog upravljanja zemljištem“. Cilj projekta je unapređenje kapaciteta lokalnih samouprava u oblasti digitalnog upravljanja zemljištem i to kroz:

  • unapređenje transparentnosti u procesu digitalnog upravljanja zemljištem
  • modernizaciju usluga koje pružaju lokalne samouprave
  • regionalnu razmjenu iskustava u ovoj oblasti

Regionalni projekat “Digitalizacija općinskog upravljanja zemljištem“ sprovode GIZ i kompanija Telegroup, u partnerstvu sa Mrežom za povoljno poslovno okruženje koju predstavljaju NALED, REDAH, Privredna komora Republike Srpske i Privredna komora Crne Gore, u okviru programa develoPPP njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

IMG 20230503 WA0002 IMG 20230503 WA0003


Asocijacija za ekonomski
razvoj Redah
Bulevar narodne revolucije 15.
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 36 557-210
Fax: +387 36 557-211
web: www.redah.ba
®© REDAH- Asocijacija za ekonomski razvoj | Sva prava pridržana 2022. | Powered by ITO
This site is registered on wpml.org as a development site.