Najava biciklijada u sklopu projekta Ćiro Staza svjetske baštine: Počitelj - Stolac (Boljuni)

U 2022. godini Vas vodimo na jednu sasvim novu Ćirinu stazu, stazu koja opisuje kulturnu i povijesnu baštinu naše zemlje, te stoga i nosi prigodno ime "ĆIRO – STAZA SVJETSKE BAŠTINE".

Biciklijada u dužini 60km je kružnog tipa sa startom i ciljem u Čapljini (restoran Storia) s početkom u 10:00 sati. Na lokaciji ispred restorana i trgovina Konzum koja se nalazi uz restoran na raspolaganju imamo veliki parking gdje možete sigurno parkirati svoja vozila.

Biciklijada starta u 10:00h, odakle slijedi obilazak prelijepog Počitelja ili "Grada od kamena" kako ga je zvao poznati nobelovac Ivo Andrić. Nakon obilaska Počitelja, biciklijada Vas vodi kroz lokalna naselja sve do grada Stoca, odnosno nekropole stećaka Radimlja kao i srednjovjekovnog grada Vidoški .
Nakon kraće pauze i kavice u Stocu slijedi povratak za ekipu sa MTB biciklima do Čapljine, dok za ekipu sa cestovnim biciklima (zbog dužine ture) organiziramo i obilazak nekropole stećaka Boljuni.

Bitno je kazati da ćemo tijekom biciklijade imati i profesionalne ciklovodiče koji će nam predstaviti povijesna mjesta i lokalitete koje budemo obilazili.
Za sve sudionike osigurana je pratnja sa kombijem u kojem će se nalaziti okrijepa, brzi servis i prva pomoć.
Za biciklijadu nisu potrebne prijave, dovoljno je samo da dođete na dan biciklijade u zakazanom vremenu, točnije u n

 

Tokom 2020. godine, pandemija koronavirusa teško je pogodila sve privredne grane, a naročito sektor turizma, kako u svijetu, tako i Bosni i Hercegovini. Radi revitalizacije ovog sektora, a naročito promocije lokalnog turizma i turizma na otvorenom, Evropska unija je u okviru EU4Business podržala projekt „ĆIRO – Staza svjetske baštine“, sa ciljem povećanja broja posjetitelja i poboljšanja lokalnog gospodarstva, kroz kreiranje i uvezivanje sadržaja i ponude duž biciklističke staze otvorene dužinom stare željezničke pruge koja je povezivala Stolac, Ravno, Čapljinu i Mostar. Kroz projekat koji će trajati 18 mjeseci planirano je proširenje turističke ponude Hercegovine, područja bogatog kulturnog, povijesnog i vjerskog naslijeđa, područja autentičnih priča i zanimljivih činjenica. Ukupna vrijednost projekta je oko 370.000 eura, od čega je Evropska unija u okviru EU4Business projekta izdvojila više od 300.000 eura bespovratnih sredstava.
Projekat provode Regionalna razvojna agencija za Hercegovinu – REDAH, grad Čapljina, općine Stolac i Ravno, te turistička agencija Kula Turist iz Počitelja, a krajnji korisnici su mikro, mala i srednja poduzeća, turoperatori, turističke organizacije, udruge, lokalni hoteli, moteli restorani i sportski klubovi.
EU4Business, s ciljem jačanja ekonomije BiH, potiče razvoj poduzetništva, izvozno orijentiranih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj. EU4Business financira Evropska unija sa 15 miliona eura i Savezna Republika Njemačka sa 1,1 miliona eura. EU4Business zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine.
Za više informacija o projektu „ĆIRO – STAZA SVJETSKE BAŠTINE“ posjetite: www.redah.ba , a za više informacija o EU4Business projektu posjetite: www.eu4business.ba .


Asocijacija za ekonomski
razvoj Redah
Bulevar narodne revolucije 15.
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 36 557-210
Fax: +387 36 557-211
web: www.redah.ba
®© REDAH- Asocijacija za ekonomski razvoj | Sva prava pridržana 2022. | Powered by ITO
This site is registered on wpml.org as a development site.