Nastavak IPARD treninga

REDAH - regionalna razvojna agencija za Hercegovinu i Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH – GIZ, (Njemačka vladina razvojna agencija) nastavili su zajedničke aktivnosti kako bi što bolje pripremili sudionike u BiH za implementaciju IPARD (IPA fondovi za ruralni razvoj).

Giz-ovi konzultanti, g. Kristijan Mavrek i g. Marijan Novak održali su dvije jednodnevne radionice o IPARD-u  u suradnji sa općinama Prozor –Rama i Jablanica.

IPARD je pred-pristupni program Europske unije. Sastavni je dio IPA-e (Instrument pred-pristupne pomoći, eng. Instrument for Preaccession Assistance) odnosno njegova V. komponenta Ruralni razvoj. Glavni cilj IPARD programa je unapređenje poljoprivrednog sektora kroz podršku povećanju konkurentnosti poljoprivrednih proizvoda. Ovaj program još uvijek nije dostupan za Bosnu i Hercegovinu. Stoga je ovaj trening poslužio kao upoznavanje s budućim dostupnim sredstvima kao i prijenos iskustava iz Republike Hrvatske. Radionice su održane 13.11.2013 u Prozor –Rami i 14.11.2013 u Jablanici. Tema radionica je bila Pregled svih mjera u IPARD-u,sa osnovnim podtemama:dozvoljena ulaganja po mjerama i sektorima; opći i specifični kriteriji za investitore i projekte; prihvatljivi i neprihvatljivi izdaci itd.

Istovremeno  se u prostorijama REDAH-ovog Centra za ruralni razvoj i poljoprivredu od 13-15.11.2013. odvijala druga po redu radionica za pripremu aplikacija za ovaj fond. Edukaciju je održao g. Josip Bacinger na temu: Priprema projektne dokumentacije za IPARD natječaj sa podtemama: definiranje projekta, tehnološki projekt, idejno rješenje, glavni projekt, izvedbeni projekt i troškovnici.

Obuka je bila praktičnog karaktera bazirana na podacima iz 5 firmi iz Hercegovine koje su  izrazile spremnost za sudjelovanje u ovoj obuci, uz učešće osoblja Centra i konzultanata s područja Hercegovine.

Sljedeća obuka je planirana za početak 2014.,a sudionici su dobili zaduženja koja moraju obaviti do sljedeće radionice.

ipard crrp2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ipard crrp3


Asocijacija za ekonomski
razvoj Redah
Bulevar narodne revolucije 15.
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 36 557-210
Fax: +387 36 557-211
web: www.redah.ba
®© - Asocijacija za ekonomski razvoj | Sva prava pridržana 2022. |
This site is registered on wpml.org as a development site.