Nastavak obuke za korisnike projekta Via Dinarica

Nastavljena je obuka za korisnike projekta Via Dinarica-pružaoce usluga turizma u prirodi.
Dvodnevni trening je održan u Tomislavgradu 24.11. i 25.11. 2021. godine za korisnike sa područja Tomislavgrada, Kupresa, Livna, Posušja i Gruda.

Pored ostalih tema, posebno se na treningu obratila pažnja na teme:
-Načela turizma temeljenog na prirodi, uključujući očuvanje okoliša.
Turizam kao sveprisutna pojava iskorištava resurse svakog područja na kojem se odvija, pa tako treba biti odgovoran i za njihovo očuvanje. Suvremeni trendovi za razvoj turizma u ruralnim područjima su bazirani na nekoliko dokumenta i svode ga pod jedan zajednički pojam „Održivi razvoj turizma“.

-Razvoj turističkog proizvoda na temelju lokalnih resursa.
Via Dinarica je ujedno i turistička destinacija ali i jedan poseban turistički proizvod. U sklopu nje postoji osnovni lanac vrijednosti, ali također postoje bezbroj kratkih lanaca vrijednosti veznih za pojedinu mikro destinaciju. U okviru ove teme obradit će se turistički proizvod kao dio lokalnog lanca vrijednosti, odnosno lanca vrijednosti turističke destinacije koji se temelji na lokalnim prirodnim resursima, kao i materijalnoj i nematerijalnoj kulturnoj baštini.

Učesnici radionice su bili predstavnici planinarskih društava, pružalaca usluga smještaja, kušaonica, udruženja pčelara, proizvođača ljekovitog bilja, koji su svi dio lanca vrijednosti Via Dinarica.
Osim samih predavanja, trening je poslužio i da se učesnici još bolje povežu, poboljšaju komunikaciju i saradnju kako bi cjelokupna ponuda područja bila raznovrsnija i bogatija.

Projekt Via Dinarica implementira i sufinancira Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP BiH), uz financijsku podršku Agencije Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID BiH) i Agencije za razvojnu suradnju Republike Italije (AICS).


Asocijacija za ekonomski
razvoj Redah
Bulevar narodne revolucije 15.
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 36 557-210
Fax: +387 36 557-211
web: www.redah.ba
®© REDAH- Asocijacija za ekonomski razvoj | Sva prava pridržana 2022. | Powered by ITO
This site is registered on wpml.org as a development site.