Novi turistički proizvod u srcu Hercegovine

U srijedu 01.12.2010. u Čapljini je održan seminar na temu „Baština u turističkoj ponudi Hercegovine: Putovima baštine na Trebižatu“.

Seminar je organiziran u okviru EU projekta „Putovi baštine na Trebižatu“ kojeg provodi REDAH u partnerstvu s općinama Grude, Ljubuški, Čapljina i Udrugom Hercegovački STAP, te Federalnim ministarstvom zaštite okoliša i turizma kao suradnikom na projektu. Projekt je ukupne vrijednosti 362.000 €, od čega Europska unija financira 300.000 € u okviru programa potpore gospodarskog razvitka Bosne i Hercegovine. Opći cilj projekta je doprinijeti gospodarskom razvitku Hercegovine kao turističke regije kroz integraciju kulturno-povjesne i prirodne baštine u turističku ponudu, dok su specifični ciljevi projekta poboljšati sadržaj turističke ponude u Hercegovini i povećati broj turista koji posjećuju Hercegovinu, te povećati broj noćenja, odnosno produžiti njihov boravak u Hercegovini.

Seminaru su prisustvovali predstavnici javnog sektora, nevladinih organizacija, obrazovnih ustanova, turističkih zajednica, turističkih agencija te predstavnici ugostitelja.

Na koji način objediniti kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu, te hercegovačku gastro ponudu kao nezaobilazan i bitan segment turističkog proizvoda, na seminaru su govorili vrsni poznavatelji ove problematike:

- Mr.Radoslav Dodig – Član državnog povjerenstva za odnose s UNESCO-m,

- Fra Franjo Mabić – autor knjige “Stara hercegovačka kuhinja”,  i

- Marko Košćak – ekspert za održivi ruralni razvoj .

Radoslav Dodig je u svom izlaganju nazočne upoznao sa svim kulturno-povijesnim potencijalima kojima raspolaže Hercegovina, osobito usko područje uz sliv rijeke Trebižat koje može biti sastavni dio turističkog proizvoda. Fra Franjo Mabić autor knjige “Stara hercegovačka kuhinja” je osobit naglasak stavio na izvorne hercegovačke recepte po kojima  Hercegovina može i mora biti prepoznatljiva na turističkoj karti svijeta.

Svoja vlastita iskustva na implementaciji sličnog projekta u Sloveniji, a i dugogdišnjim iskustvom u ruralnom razvoju prezentirao je gosp.Marko Košćak. Kao zaključak svog izlaganja naveo je da rad u ovako osjetljivoj gospodarskoj grani jedino dugoročno može iznjedriti rezultate i to stvaranjem jedinstvenog i prepoznatljivog proizvoda.

Na samom kraju seminara usljedilo je potpisivanje sporazuma o partnerstvu između REDAH-a i općina Grude, Ljubuški, Čapljina i Udruge Hercegovački STAP.

trebizat 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

trebizat 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

trebizat 4


Asocijacija za ekonomski
razvoj Redah
Bulevar narodne revolucije 15.
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 36 557-210
Fax: +387 36 557-211
web: www.redah.ba
®© REDAH- Asocijacija za ekonomski razvoj | Sva prava pridržana 2022. | Powered by ITO