Obavljen trening za turističke vodiče na području općina Stolac, Ravno i Čapljina

U okviru projekta „ĆIRO – Staza svjetske baštine“, a uz finansijsku pomoć Evropske unije i vlade SR Njemačke, organizovan je trening za turističke vodiče na području općina Stolac, Ravno i Čapljina. Na ciljanim lokacijama koje predstavljaju dio uvezivanja i proširenja turističke ponude na otvorenom, održana je radionica uz stručnu podršku Zlatka Papca, eksperta za turizam sa dugogodišnjim iskustvom. Radionici je prethodilo razvijanje narativa o spomenicima kulture i lokacijama u okviru projekta „ĆIRO – Staza svjetske baštine“.

Radionica je organizovana u periodu od 24.4.2021. do 30.4.2021. godine u trajanju od 4 dana, s tim da su prva dva dana bila teoretska, a nakon toga 2 dana su bila praktični rad koji se sastojao od terenskih posjeta lokacijama na ciljnom području općina Stolac, Ravno i Čapljina. Turističkim vodičima je, uz stručno vođenje predavača, praktično demonstriran način rada sa grupama i prezentacija tekstova narativa za svaku specifičnu lokaciju.
Tokom 2020. godine, pandemija korona virusa teško je pogodila sve privredne grane, a naročito sektor turizma, kako u svijetu, tako i Bosni i Hercegovini. U cilju revitalizacije ovog sektora, a naročito promocije lokalnog turizma i turizma na otvorenom, Evropska unija je u okviru EU4Business podržala projekat „ĆIRO – Staza svjetske baštine“, sa ciljem povećanja broja posjetilaca i poboljšanja lokalne privrede, kroz kreiranje i uvezivanje sadržaja i ponude duž biciklističke staze otvorene dužinom stare željezničke pruge koja je povezivala Stolac, Ravno, Čapljinu i Mostar. Kroz projekat koji će trajati 18 mjeseci planirano je proširenje turističke ponude Hercegovine, područja bogatog kulturnog, povijesnog i vjerskog naslijeđa, područja autentičnih priča i zanimljivih činjenica. Ukupna vrijednost projekta je oko 370.000 eura, od čega je Evropska unija u okviru EU4Business projekta izdvojila više od 300.000 eura bespovratnih sredstava.
Projekat provode Regionalna razvojna agencija za Hercegovinu – REDAH, grad Čapljina, općine Stolac i Ravno, te turistička agencija Kula Turist iz Počitelja, a krajnji korisnici su mikro, mala i srednja poduzeća, turoperatori, turističke organizacije, udruge, lokalni hoteli, moteli restorani i sportski klubovi.
EU4Business, s ciljem jačanja ekonomije BiH, potiče razvoj poduzetništva, izvozno orijentiranih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj. EU4Business finansira Evropska unija sa 15 miliona eura i Savezna Republika Njemačka sa 1,1 miliona eura. EU4Business zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine.
Za više informacija o projektu „ĆIRO – STAZA SVJETSKE BAŠTINE“ posjetite: www.redah.ba, a za više informacija o EU4Business projektu posjetite: www.eu4business.ba.


Asocijacija za ekonomski
razvoj Redah
Bulevar narodne revolucije 15.
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 36 557-210
Fax: +387 36 557-211
web: www.redah.ba
®© REDAH- Asocijacija za ekonomski razvoj | Sva prava pridržana 2022. | Powered by ITO
This site is registered on wpml.org as a development site.