Održan Ekonomski forum gospodarstvenika Hercegovine

Grad Mostar i Asocijacija za regionalni razvitak Hercegovine (REDAH) organizirali su u ponedjeljak, 31.1.2011. u Hotelu Ero, Mostar, Ekonomski forum privrednika-gospodarstvenika regije Hercegovina s temom ‘’Pravci razvoja Hercegovine: komparativne prednosti, problemi i pretpostavke’’

Na forumu je sudjelovalo oko 150 predstavnika gospodarskih tvrtki iz Hercegovine, zatim sveučilišni profesori ekonomske struke, načelnici hercegovačkih općina, te predstavnici Industrijske i trgovinske komore regije Heilbronn-Franken iz Njemačke.

Svrha ovog susreta bila je uspostavljanje poslovne suradnje gospodarstvenika Hercegovine i spomenute njemačke regije, te poticanje stvaranja poslovnog ambijenta za konkretnu poslovnu suradnju, kao i korištenje fondova Europske unije.

Gradonačelnik Mostara, Ljubo Bešlić, istakao je da je cilj zaustaviti daljnji pad gospodarstva u ovoj regiji i priključit se razvijanju Mostara kao centra ove ekonomske regije. Također je istaknuo kako žele čuti što muči gospodarstvenike te da se kroz zaključke napravi povoljniji ambijent za razvoj gospodarstva i zapošljavanje mladih ljudi.

U ovom susretu Bešlić vidi i priliku za apliciranje za fondove EU. "S obzirom na to da BiH nije članica Europske unije, ne može izravno aplicirati za fondove EU već treba imati određene prijatelje preko kojih može aplicirati tako da je ovo danas prigoda za takve stvari", istaknuo je Bešlić.

Poslanik njemačkog Bundestaga i potpredsjednik parlamentarnog odbora za suradnju s BiH Josip Juratović kazao je kako su danas krenuli od poduzetništva i načelnika općina jer su to dva glavna aktera koji najbolje znaju kako se može i u kojem smjeru ekonomija razvijati i što je najpotrebnije.

"Ova regija prije svega ima jednu tradiciju. Ovdje su nekada bila poduzeća koja su u svijetu poznata, i sada tu tradiciju treba ponovno izglancati i nastaviti. Imamo ovdje velike potencijale. Ja sam stalno u kontaktu s mladim generacijama i kad s njima razgovaram divim im se jer to su ljudi koji su u svijetu priznati i prihvatljivi", rekao je Juratović.

Otpravnik poslova izaslanstva Europske unije u BiH Boris Jaročević u izjavi medijima kazao je kako se stalno priča o politici, a vrijeme je da se priča o ekonomiji i ekonomskom razvoju.

"EU želi biti još prisutnija ovdje u Hercegovini i želi vidjeti više poduzetništva i više konkurentnosti u lokalnoj zajednici", izjavio je Jaročević.

Profesori ekonomskih fakulteta, prof. dr. Aner Žuljević, prof. dr.  Zdenko Klepić i prof. dr. Rade Ivanković, koji su prezentirali teme od velikog značaja za poduzetnički ambijent u Hercegovini I dali preporuke za poboljšanje istog u budućem razdoblju.

eu forum gu 2

eu forum gu redah


Asocijacija za ekonomski
razvoj Redah
Bulevar narodne revolucije 15.
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 36 557-210
Fax: +387 36 557-211
web: www.redah.ba
®© REDAH- Asocijacija za ekonomski razvoj | Sva prava pridržana 2022. | Powered by ITO
This site is registered on wpml.org as a development site.