Održan radni sastanak na temu Inovacijski centar Mostar

Veleposlanstvo Kraljevine Norveške, uz tehničku potporu Udruženja za regionalni gospodarski razvitak Hercegovine - REDAH je organiziralo radni sastanak u vezi daljnjeg rada i razvoja Inovacijskog centra Mostar. Radni sastanak je održan u Mostaru, 27.05.2011. godine u hotelu Ero.

U usporedbi s razvojem znanosti i tehnologija u svijetu, hercegovačka regija ima krajnje nisku razinu udjela u primjenama najnovijih tehnologija i standarda. Štoviše, kao posljedica zbivanja u posljednjih 15 godina, hercegovački poduzetnici se suočavaju  s kritičnom situacijom koja je još i pogoršana zastarjelim tehnologijama i nedostatkom tehničkih stručnjaka. Nakon jednog perioda, karakterističnog po relevantnim ulaganjima u nove tehnologije (na primjer SOKO -zrakoplovna industrija), regija je trenutno nesposobna da podrži MSP i velike industrije u rješavanju tehničkih i tehnoloških problema.

Izuzetno visoka stopa uvoza u odnosu na izvoz najbolji je dokaz loše situacije u proizvodnoj ekonomiji. Djelovanje Inovacijskog centra doprinosi stvaranju uvjeta za unapređenje postojećih proizvodnih kapaciteta, standardizaciji kvalitete lokalnih proizvoda, primjeni novih tehnologija i inovativnom pristupu kreiranja novih proizvoda i proizvodnih programa.

Također, rad Inovacijskog centra Mostar direktno će doprinijeti poboljšanju istraživačkih aktivnosti te uvođenju novih tehnologija, što će rezultirati racionalizacijom proizvodnje i administrativnih procedura, kao i povećanju proizvodnje.

Na radnom sastanku su prisustvovali sljedeći sudionici: Veleposlanik Kraljevine Norveške, Grad Mostar, Mašinski fakultet Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, Fakultet strojarstva i računarstva Sveučilišta u Mostaru, Inovacijski centar Mostar, Alfa Therm Mostar, Prof. dr. Vjekoslav Domljan, USAID, FIRMA Project, UNDP i REDAH.

sefo 3

 

 

 

 

 

 

 

 

sefo 6


Asocijacija za ekonomski
razvoj Redah
Bulevar narodne revolucije 15.
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 36 557-210
Fax: +387 36 557-211
web: www.redah.ba
®© REDAH- Asocijacija za ekonomski razvoj | Sva prava pridržana 2022. | Powered by ITO
This site is registered on wpml.org as a development site.