Održan sastanak mreže SEENET

U periodu od 17.11. do 20.11. 2010. godine predstavnik REDAH-a Nevzet Sefo je prisustvovao radnom sastanku mreže SEENET koji je održan u Firenzi u prostorijama Toscana Promozione.

REDAH je, zajedno sa udruženjem LiNK i Ministarstvom privrede HNK/Ž, uključeno u programsku Akciju 3.B kojom se namjerava pružiti podrška partnerima u Jugoistočnoj Europi na jačanju institucija i ustanova u svrhu osiguravanja podrške malim i srednjim poduzećima, poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva i stvaranja nove saradnje putem jačanja mreže Seenet. 

Specifični cilj akcije je vrednovanje potencijala razvoja preduzeća na teritorijama jačanjem njihovih odnosa, razmjenom praksi i proizvodnih saradnji. Cilj će biti postignut:

1. Podsticanjem saradnje među institucijama koje pružaju pomoć poduzetnicima, poboljšanjem sposobnosti dijaloga i dogovaranja između javnih i privatnih subjekata koji se bave lokalnim privrednim razvojem i jačanje mreže razvojnih agencija s ciljem poboljšanja usluga koje pružaju malim i srednjim preduzećima.

2. Direktna podrška MSP-a,

3. Jačanje SEENET mreže u cilju uvođenja inovativnih rješenja u radu sa MSP-a i boljeg korištenja procesa EU integracija (EU fondova).

Ključni partneri u JIE su:

1. Srbija: Regionalna razvojna agencija Šumadija-Pomoravlje (Grad Kragujevac), Regionalni centar za razvoj MSPa i preduzetništva „Beograd“ (općina Lazarevac)

2. Bosna i Hercegovina: Biznis servis centar vlade ZDK (Zenica-Doboj kanton), Vlada Hercegovačko-Neretvanskog kantona, PREDA (općina Prijedor) i općina Tuzla

U projekat će biti uključeni i ključni lokalni i regionalni akteri razvoja sa svake od teritorija: lokalne i regionalne razvojne agencije i organizacije koje pružaju podršku preduzetnicima. Svi subjekti će biti angažovani u procesima jačanja sistema malih i srednjih lokalnih preduzeća i stoga će biti i  direktni korisnici akcija obuke, razmjene tehničke pomoći i capacity building, ali i subjekti direktno uključeni u provođenje nekih od predviđenih intervencija. Indirektni korisnici akcija će biti italijanske regije, i poduzetnici (italijanski i poduzetnici iz BiH i Srbije).

 

Očekivani rezultati projekta su:

1. poboljšane mogućnosti pristupa tržištu (domaćem i stranom) za preduzeća sa projektnih područja,

2. podržano udruživanje preduzeća po osnovu pripadnosti sektoru ili teritoriji,

3. ojačene teritorijalne mreže javnih i privatnih subjekata koji se bave lokalnim ekonomskim razvojem,

4. ojačana mreža razvojnih agencija i ostalih aktera s ciljem poboljšanja usluga koje pružaju malim i srednjim preduzećima.

seenet 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

seenet 3


Asocijacija za ekonomski
razvoj Redah
Bulevar narodne revolucije 15.
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 36 557-210
Fax: +387 36 557-211
web: www.redah.ba
®© REDAH- Asocijacija za ekonomski razvoj | Sva prava pridržana 2022. | Powered by ITO
This site is registered on wpml.org as a development site.