Održan sastanak Upravnog odbora projekta „Putovi baštine na Trebižatu: SRCE HERCEGOVINE“

LJUBUŠKI - U okviru projekta „Putovi baštine na Trebižatu – SRCE HERCEGOVINE“ u srijedu je održan radni sastanak između nositelja projekta Regionalne razvojne agencije za Hercegovinu REDAH i načelnika općina Grude, Ljubuški i Čapljina i predstavnika Udruge za regionalni i ruralni razvitak „Hercegovački STAP“ kao partnera u projektu.

Na sastanku su prezentirane provedene aktivnosti i u prvoj godini projekta,te se razgovaralo o aktivnostima koje se trebaju provesti u sljedećem razdoblju dokraja projekta. U okviru projekta do sada su realizirane aktivnosti na uređenju kupališta Jaz Struge u Čapljini, te pripremni radovi na izgradnji pomoćnog objekta na izvorištu rijeke Tihaljine u Peć mlinima u Grudama, kao i izgradnje sanitarnog čvora na vodopadu Kravice u Ljubuškom.
Također je prezentiran i nacrt dokumenta „Marketinško istraživanje i analiza tržišta“ koji će služiti kao podloga za razvoj turističkih ruta i itinerara na rijeci Trebižat. Istraživanjem je obuhvaćeno 8 zemalja iz Europe, te domaće BiH tržište. Cilj ovog istraživanje bio je utvrditi postojeće potražnje za raznim oblicima turističke ponude, kao i upoznatost s potencijalima regije, posebice dijela koji se odnosi na Trebižat. Nakon što dokument bude konačno završen prezentirat će se stručnoj i široj javnosti.
Na sastanku je također bilo riječi i o predstojećim aktivnostima na uspostavljanju i razvoju tzv. Bad&Breakfast ponude u projektnom području kao i o drugim problemima vezanim za turizma s kojima se suočavaju lokalne zajednice. Zaključeno je da je potrebno osigurati da lokalne razine moraju imati više nadležnosti u segmentu razvoja turizma, te da se općinama moraju osigurati instrumenti s kojima bi se mogli aktivnije uključiti u razvoj turizma na svojim područjima.
Naime, projekt „Putovi baštine na Trebižatu – SRCE HERCEGOVINE“ financira EU u okviru Instrumenta za predpristupnu pomoć IPA s ciljem potpore gospodarskog razvitka Bosne i Hercegovine i ukupne je vrijednosti 362.000 €, od čega Europska unija financira 300.000 €. Opći cilj projekta je doprinijeti gospodarskom razvitku Hercegovine kao turističke regije kroz integraciju kulturno-povjesne i prirodne baštine u turističku ponudu, dok su specifični ciljevi projekta poboljšati sadržaj turističke ponude u Hercegovini i povećati broj turista koji posjećuju Hercegovinu, te povećati broj noćenja, odnosno produžiti njihov boravak u Hercegovini.

uo trebizat ljubuski 1


Asocijacija za ekonomski
razvoj Redah
Bulevar narodne revolucije 15.
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 36 557-210
Fax: +387 36 557-211
web: www.redah.ba
®© REDAH- Asocijacija za ekonomski razvoj | Sva prava pridržana 2022. | Powered by ITO