Održan treći sastanak odbora sektora metala

 

U utorak, 20.03.2012. u prostorijama REDAH-ovog Centra na Buni, Mostar, održan je treći sastanak regionalnog sektorskog odbora metalne industrije Hercegovine.

Sastanku su, osim članova odbora, prisustvovali predstavnici Udruženja za razvoj NERDA, koje aktivnostima pokriva područje regije sjeveroistočna Bosna, te predstavnik Udruženja za poduzetništvo i posao LINK Mostar.

Na sastanku je lokalni ekspert prof dr. Sead Pašić članovima odbora predstavio nacrt analize metalnog sektora regije Hercegovina, koja je ponudila detaljan pregled stanja u sektoru.

 

Analiza je izvršena korištenjem  usvojene metodologije kroz analizu lanca vrijednosti i GAP analizu, te  istakla glavne karakteristike i kompleksnost sektora metala, trenutno stanje u kompanijama po pitanju stanja opreme, kadrovske strukture, proizvodnog procesa, stepena iskorištenosti kapaciteta, stanje i nivo ulaganja u istraživanje i razvoj, prateće aktivnosti, marketing, upravljanje ljudskim potencijalima,ekonomske parametre poslovanja sektora, stanje po pitanju standarda i certifikacije.

Zaključak analize je da je stanje u sektoru relativno loše u prosjeku, po svim ispitivanim parametrima, mada postoje dobri primjeri i uspješne firme koje unatoč krizi uspijevaju da ostvare rast proizvodnje, zapošljavanja i izvoza.

Zatim je vođena diskusija o nacrtu analize i mogući pravci aktivnosti odbora na rješavanju određenih problema, pri čemu su kolegice iz NERDA-e ponudile primjere dobrih rješenja koji su uspješno implementirani na području sjeveroistočne Bosne, kroz projekat CREDO.

Prisutni članovi odbora su još jednom naglasili potrebu bolje međusobne komunikacije unutar sektora, zajednički nastup na inostranim tržištima, i bolje uvezanosti kod nabave sirovina i repromaterijala, radi ostvarenja boljih uslova i cijena.

Naredne aktivnosti odbora bit će u smjeru utvrđivanja prioritetnih aktivnosti, na osnovu zaključaka analize,  kako bi se ključni nedostaci i problemi počeli rješavati, u cilju povećanja konkurentnosti sektora.

 

 

 

 


Asocijacija za ekonomski
razvoj Redah
Bulevar narodne revolucije 15.
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 36 557-210
Fax: +387 36 557-211
web: www.redah.ba
®© - Asocijacija za ekonomski razvoj | Sva prava pridržana 2022. |
This site is registered on wpml.org as a development site.