Održana II konferencija Mreže ruralnih savjetodavaca Zapadnog Balkana u sklopu TEMPUS IV

 

Predstavnici REDAH-a su prisustvovali drugoj po redu Konferenciji Mreže ruralnih savjetodavaca Zapadnog Balkana, održanoj u Sarajevu  10-12. travnja 2012.

Konferencija je održana u hotelu Holywood na Ilidži  i dio je  projektnih aktivnosti TEMPUS Western Balkan Rural Extension Network through Curriculum reform - Mreža ruralnih savjetodavaca Zapadnog Balkana kroz reformu nastavnih programa. Konferencija su prisustvovali osim fakulteta kao formalnih partnera i nevladinih organizacija kao neformalnih partnera i predstavnici Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i

šumarstva,predstavnici poljoprivrednog instituta u  Sarajevu,Udruženja poljoprivrednika i drugi.

 

Projekt se provodi u suradnji 20 partnera, i to 16 partnera u četiri države Zapadnog Balkana: Makedonija, Albanija, Bosna i Hercegovina i Srbija, i 4 partnera iz zemalja članica EU: Češka, Finska, Velika Britanija i Holandija, te  SWG-Standing Working Group, a ima za cilj uvođenje ruralnog razvoja u nastavni proces na partnerskim fakultetima (u BiH su to sarajevski i banjalučki poljoprivredni fakulteti), te jačanje kapaciteta nevladinih organizacija za prijenos znanja iz oblasti ruralnog razvoja lokalnim sudionicima u državama uključenim u projekt (u BiH su to REDAH Mostar i ACED Banja Luka).

Na konferenciji su putem prezentacija prisutni imali prilku upoznati se sa do sada implementiranim aktivnostima projekta. Nadalje, konferencija je bila prilika da se prezentiraju iskustva, stanje i politike ruralnog razvoja u zemljama Zapadnog Balkana od strane nevladinog sektora i akademske zajednice. Osobit naglasak je dat na otklanjanje suštinskih problema, kao što su usvajanje određenih legislativa i pripreme države putem senzibilizacije i jačanja ljudskih kapaciteta za ruralni razvoj kao segment u sveukupnom ekonomskom razvoju, a koje Europa pridaje veliku važnost.

Predstavnik REDAH-a se u svojoj preznetaciji osvrnuo na iskustva u ruralnom razvoju na lokalnom nivou u regiji Hercegovina kroz već uobičajene aktivnosti koje Redah provodi,kako i kroz  implementirane projekte i projekte koji su u fazi implementacije.

Prvi i  treći dan konferencije su bili  radni za  partnere na projektu,gdje se radilo na razradi nastavnih planova,materijala za trening,metodologije  obuke,kao i planovima za naredni period.

 

tempus

tempus2


Asocijacija za ekonomski
razvoj Redah
Bulevar narodne revolucije 15.
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 36 557-210
Fax: +387 36 557-211
web: www.redah.ba
®© REDAH- Asocijacija za ekonomski razvoj | Sva prava pridržana 2022. | Powered by ITO
This site is registered on wpml.org as a development site.