Održana je završna prezentacija projekta ''Jačanje lokalne uprave kroz sudjelovanje civilnog društva putem formiranja Lokalnih akcijskih grupa“

 

Dana 13.10.2010.  u prostorijama REDAH--ovog Centra za ruralni razvoj i poljoprivredu održana je završna prezentacija projekta ''Jačanje lokalne uprave kroz sudjelovanje  civilnog društva putem formiranja Lokalnih akcijskih grupa“. Projekt je započeo 1.11.2009. kada  su  načelnici općina Tomislavgrad, Posušje i Jablanica potpisali  ugovor o formiranju lokalne Akcijske grupe  BIČ ( Blidinje i Čvrsnica ) a načelnici Berkovića, Ljubinja , Konjica i Nevesinja su oformili Lokalnu Akcijsku Grupu  Planinski Biser.

Ovaj projekt je uspješno provela  Udruga profesionalaca  za  lokalni ruralni razvoj APRODEL iz Madrida  uz financijsku potporu  AECID-a, tehničkog odijela španjolskog veleposlanstva  i REDAH-a  kao koordinatora u realizaciji ovog projekta.

U okviru ovog projekta  održana  su četiri seminara s pedest sati teorijske i 300 sati praktične nastave iz programa LEADER . Voditelji seminara  su bili Jesús Millano Pastor,  Alfonso Santos Velarde,  Paqui Moreno Romero.

Ovaj projket je  trajao 13 mjeseci i realiziran je u dvije faze. Članovi  LAG BIČ (Blidinje i Čvrsnica ) su   dobili  finacijska sredstva u u iznosu 52.946 KM pomoću kojih su   uspješno  realizirali   šest projekta,  dok je LAG Planinski Biser je realizirao 11 projekata i imao je financijsku potporu u vrijednosti 69.700 KM.

Cilj projekta je generiranje lokalnog gospodarstava kroz transfer Europske metodologije programa LEDADER uz povećanje sudjelovanja civilnog društava.

Aprodel  je u okviru svog projekta  financirao kako profitne tako i neprofitne projekte  i na taj način dao veliki doprinos  diversifikaciji ruralnog razvoja.

Projekt je od izuzetne važnosti u pripremi lokalnih sudionika za korištenje sredstava u okviru IPA komponente za ruralni razvitak koji bi se Bosni i Hercegovini trebao otvoriti kada stekne status kandidata za članstvo u EU, te ispuni kriterije za decentralizirano upravljanje sredstvima EU. Program LEADER je jedan od ključnih instrumenata EU putem kojeg se stimulira i potiče razvoj ruralnih sredina korištenjem specifične metodologije uključivanjem lokalne zajednice u planiranje i razvoj i klasificiranjem  potreba sukladno specifičnostima prostora koji Lokalne Akcijske Grupe pokrivaju.

aprodel 1

lovacka kucica u roskom polju

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Asocijacija za ekonomski
razvoj Redah
Bulevar narodne revolucije 15.
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 36 557-210
Fax: +387 36 557-211
web: www.redah.ba
®© REDAH- Asocijacija za ekonomski razvoj | Sva prava pridržana 2022. | Powered by ITO