Održana prva radionica pod nazivom „Planiranje i upravljanje održivog turizma na lokalnoj i regionalnoj razini“

U sali općinskog vijeća u Ljubuškom je 30.i 31.05. 2011. održana radionica pod nazivom „Planiranje i upravljanje održivog turizma na lokalnoj i regionalnoj razini“ u okviru EU projekta „Baština u turističkoj ponudi Hercegovine: Putovima baštine na Trebižatu“ kojeg provodi REDAH u partnerstvu s općinama Grude, Ljubuški, Čapljina i Udrugom Hercegovački STAP, te Federalnim ministarstvom zaštite okoliša i turizma kao suradnikom na projektu.

Na radionici je sudjelovalo 30-ak predstavnika iz javnog i privatnog sektora, nevladinih organizacija, obrazovnih ustanova, turističkih organizacija, turističkih agencija, te predstavnika ugostitelja sa područja 3 lokalne zajednice – Grude, Ljubuški i Čapljina.

Ovo je prva od dvije radionice koje se trebaju održati u okviru projektne aktivnosti treninga usmjerenog ka razvoju zajednice (Community Based Development training).

Trening ima za cilj podizanje svijesti i usmjeravanje lokalne zajednice ka partnerskom djelovanju sa svim relevantnim akterima unutar projektnog područja, a sve u svrhu postizanja općeg cilja ovoga projekta, a to je poboljšanje životnog standarda ruralnog stanovništva, a time i gospodarskog razvitka Hercegovine kao turističke regije kroz integraciju kulturno-povijesne i prirodne baštine u turističku ponudu. To je jedino moguće postići ukoliko se postavi koncept „bottom-up“, odnosno participativno planiranje o čemu je govorio ekspert sa dugogodišnjim iskustvom iz ovog područja g-din Marko Košćak.

Na radionici su se mogle vidjeti dobre prakse iz UK, Irske, Norveške, Austrije, Njemačke i Slovenije, te temeljem toga kroz rad u grupama uspješno pripremiti i prezentirati zadatke koji su učesnicima bili postavljeni.

trebizat2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

trebizat3


Asocijacija za ekonomski
razvoj Redah
Bulevar narodne revolucije 15.
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 36 557-210
Fax: +387 36 557-211
web: www.redah.ba
®© REDAH- Asocijacija za ekonomski razvoj | Sva prava pridržana 2022. | Powered by ITO