Održan 2.sastanak FORUMA ĆIRO biciklističke rute

U Ravnom je 30.11.2023. godine održan drugi sastanak FORUMA ĆIRO, kojem su prisustvovali predstavnici javnog, privatnog i nevladinog sektora: opštine, biciklistički klubovi, privatni pružaoci usluga, razvojne agencije, turističke zajednice.

Nakon uvodnog obraćanja, predstavljene su aktivnosti provedene u 2023. godini.

U nastavku sastanka diskutovalo se o aktivnostima i prijedlozima s ciljem da se pripremi  operativni plan za 2024. godinu,, a na osnovu dokumenta „Plan upravljanja biciklističkom stazom ĆIRO“.

Formiran je Forum Ćiro rute koji ima ulogu neformalne skupštine i kojeg čine predstavnici ključnih aktera regije koja gravitira ĆIRO ruti: općine, turističke zajednice i organizacije, privatni sektor, biciklistički klubovi, razvojne agencije, te izvršno tijelo kojeg čine predstavnici REDAH-a, Udruženja Hercegovina Bike iz Mostara, općine Ravno, udruženja Vučji zub iz Trebinja i turističke organizacije Grada Trebinja.

Forum ĆIRO je osnovan radi uspješnije koordinacije aktivnosti na ruti ĆIRO.

Plan upravljanja ĆIRO rutom je dobio podršku aktera koji  su iskazali interes i spremnost da rade na promociji, na održavanju rute, na organizaciji događaja i svim ostalim aktivnostima s ciljem da ovaj turistički proizvod postane još vidljiviji kako na domaćem, regionalnom  tako i na stranim turističkim tržištima. Posebno je važno istaći i da su lokalne samouprave iskazale spremnost da osim podrške u fizičkom održavanju trase, takođe osiguraju i finansijsku podršku kako bi se podržale planirane aktivnosti. U tom smislu, potpisan je sporazum o saradnji kojim su definisane prava i obaveze i podrška za provedbu aktivnosti  u skladu sa Planom upravljanja i operativnim planom.

Ovaj sporazum su potpisali Grad Mostar, Grad Trebinje, Grad Stolac, općina Neum, općina Ravno i opština Bileća, te REDAH koji operativno koordinira realizaciju aktivnosti. Cilj ovog Sporazuma je poboljšanje koordinacije razvojnih turističkih aktivnosti u regiji Hercegovina i jačanje kvalitete i ponude oko biciklističke rute Ćiro, a u svrhu privlačenje novih turista, podrške lokalnom poduzetništvu, povećanja domaćih i stranih ulaganja, povećanja zaposlenosti, poboljšanja kvalitete života stanovnika u ruralnim područjima.

1701425510057 1701425510062 1701425510084


Asocijacija za ekonomski
razvoj Redah
Bulevar narodne revolucije 15.
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 36 557-210
Fax: +387 36 557-211
web: www.redah.ba
®© REDAH- Asocijacija za ekonomski razvoj | Sva prava pridržana 2022. | Powered by ITO
This site is registered on wpml.org as a development site.