Održan Info dan za općine i gradove iz FBiH o uključivanju u BFC proces certificiranja

REDAH, kao tehničko tajništvo BFC Mreže FBiH za povoljno poslovno okruženje, je 14.04.2021.godine putem ZOOM platforme organizirao Info dan o BFC programu certifikacije općina i gradova sa povoljnim poslovnim okruženjem.

Cilj organizacije Info dana je da se jedinice lokalne samouprave detaljnije upoznaju sa BFC programom certifikacije, značajem ovog procesa, te samim tokom certifikacije i pojedinim kriterijima. Prisutnim predstavnicima općina i gradova u FBiH su svoja iskustva i prednosti BFC prezentirali gospodin Samir Kamenjaković, gradonačelnik Živinica , gospodin Mate Zovko, načelnik Žepča i gospođa Dragica Lebo, predstavnica općine Posušje.

Sam procesu certifikacije su predstavili Iva Ćužić iz REDAH-a, gospođa Branka Janko kao evaluator i gospodin Bahrija Umihanić verifikator BFC.
Organizacija Info dana je bila prilika za sve jedinice lokalne samouprave da se detaljnije upoznaju sa BFC programom certifikacije, njegovim značajem i važnostima samog procesa, te da iz prve ruke čuju iskustva gradova i općina koji su aktivni nositelji BFC certifikata kao i iskustva verifikatora i evaluatora koji ocjenjuju ispunjenje kriterija.

BFC Mreža je uspostavljena u cilju stvaranja i unapređenja povoljnog poslovnog okruženja na nivou lokalnih samouprava u Federaciji Bosne i Hercegovine, pribavljanja akreditacije za BFC certifikaciju i provođenje certifikacije lokalnih samouprava sa povoljnim poslovnim okruženjem. BFC Mrežu Federacije BiH čini 6 članica: Federalno ministarstvo razvoja poduzetništva i obrta (FMRPO), Privredna / Gospodarska komora Federacije BiH te regionalne razvojne agencije NALED, REDAH, REZ i SERDA. Mreža svoju misiju ostvaruje uključivanjem lokalnih samouprava u program Certifikacije općina i gradova sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi (BFC SEE). Na putu do certifikata općine i gradovi trebaju ispuniti 10 kriterija i više od 67 pod-kriterija koji podrazumijevaju unapređenje procedura, jačanje transparentnosti, smanjivanje birokracije i pribavljanje svih dokumenata i podataka neophodnih privrednicima i potencijalnim ulagačima u planiranju poslovanja i donošenju investicionih odluka.
Trenutno je u regiji certificirano 60 općina i gradova, od čega je njih 14 u Federaciji Bosne i Hercegovine.

 

Snimka zaslona 2            Snimka zaslona 4


Asocijacija za ekonomski
razvoj Redah
Bulevar narodne revolucije 15.
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 36 557-210
Fax: +387 36 557-211
web: www.redah.ba
®© REDAH- Asocijacija za ekonomski razvoj | Sva prava pridržana 2022. | Powered by ITO
This site is registered on wpml.org as a development site.