Održana konferencija za medije u okviru projekta „Podrška mladim u zapošljavanju u IT sektoru“

U prostorijama kompanije IT odjel d.o.o., Mostar, jednog od projektnih partnera je u četvrtak 01.12.2022. godine održana konferencija za medije u okviru projekta „PODRŠKA MLADIM U ZAPOŠLJAVANJU U IT SEKTORU“. REDAH u partnerstvu sa  Gradom Mostarom, Sveučilištem u Mostaru, kompanijom IT odjel d.o.o. Mostar i Službom za zapošljavanje HNŽ/HNK, provodi projekat koji će trajati 21 mjesec ukupne vrijednosti 400.182 KM, od čega je iznos grant sredstava EU 312.932 KM. Projektom se namjerava smanjiti nesklad između trenutno evidentiranog velikog broja nezaposlenih mladih osoba i izražene potrebe firmi iz IT sektora za određenim profilom zanimanja. Lokalno partnerstvo će planiranim aktivnostima pokrenuti proces koji će stvoriti metode i alate za dugoročnu održivost kroz Lokalni akcioni plan za zapošljavanje Grada Mostara.

Upriličeno je predstavljanje dosadašnjih aktivnosti u projektu i plan za naredne aktivnosti.

Gradonačelnik Grada Mostara gospodin Mario Kordić je izjavio:  "Ovim projektom koji provodimo u suradnji sa partnerima, REDAH-om kao vodećim partnerom, Službom za zapošljavanje HNŽ/K, Sveučilištem u Mostaru i IT.Odjelom, želimo stvoriti bolje uvjete za zapošljavanje mladih osoba u našem gradu i mislim da smo na dobrom putu. Aktivnost koju bih posebno istakao je izrada Lokalnog akcijskog plana za zapošljavanje u Gradu Mostaru koju smo upravo započeli. Lokalni akcijski plan zapošljavanja predstavlja osnovni instrument provođenja aktivne politike zapošljavanja u Gradu Mostaru.  Njime će se detaljnije razraditi ciljevi i prioriteti politike zapošljavanja definirani ranije kroz Strategiju razvoja Grada Mostara 2022.-2027., što kroz programe i mjere kao i kroz indikativni financijski plan Strategije, a sve kako bi se postigli postavljeni ciljevi i omogućilo održivo povećanje zaposlenosti. Grad Mostar izradom lokalnog akcionog plana zapošljavanja želi sustavno urediti i riješiti problematiku zapošljavanja na području Grada, u suradnji sa ključnim akterima koji mogu pružiti podršku u uspješnoj provedbi mjera zapošljavanja."

 

Direktor kompanije IT Odjel d.o.o., Marko Laco:  Svjesni smo činjenice da se na današnjem tržištu i poslodavci i mladi susreću sa sličnim problemom: poslodavci se suočavaju s nedostatkom kvalitetne radne snage, dok u isto vrijeme mladi muku muče s pronalaskom posla. Upravo iz tog razloga, IT Odjel je raširenih ruku dočekao ovaj projekt i mlade koji su dio njega. Ono što nas posebno veseli jest raznolikost prijavljenih kandidata koji će se nakon uspješno odrađene obuke odvažiti u novom poglavlju svoje poslovne karijere.

Jedan od ciljeva IT Odjela jest edukacija svih onih koji su željni znanja i upravo ovom edukacijom otvaramo nova radna mjesta za novu generaciju kvalificiranih kadrova.

Redovitim pohađanjem ove besplatne edukacije i polaganjem završnog testa polaznici će dobiti certifikat.

Također, za sve zainteresirane planiramo organizirati drugi ciklus edukacije za WordPress programere i stručnjake za digitalni marketing. Početak će biti u proljeće 2023. godine.

Ciklus edukacije u ILO projektu prvi je konkretan korak za stvaranje temelja ITO Akademije. Ponosni smo što smo dio ovog projekta, a veseli nas i konačni ishod budućih kadrova koji će, siguran sam, biti traženi u mnogim tvrtkama – uključujući ITO.

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Mostar je jedno od 20 uspostavljenih u zemlji u okviru projekta “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II” (LEP II), kojeg Evropska unija financira s 4 miliona eura, a provodi Međunarodna organizacija rada (ILO).

Ovaj projekat ima za cilj doprinijeti poboljšanju prilika za zapošljavanje u lokalnim zajednicama dajući podršku razvoju lokalnih partnerstava za zapošljavanje kao partnerski uspostavljenih mehanizama za tržište rada koji osiguravaju pristup formalnom zapošljavanju. Za više informacija o projektu LEP II, posjetite www.partnerstvo.ba  i kanale društvenih mreža (Instagram, Facebook, Twitter i YouTube).

Za više informacija o projektu „PODRŠKA MLADIM U ZAPOŠLJAVANJU U IT SEKTORU“ posjetite našu web stranicu www.redah.ba ili nas direktno kontaktirajte na  tel: 063 295 766;  e-mail: [email protected].

SLIKA 3 1 SLIKA 4


Asocijacija za ekonomski
razvoj Redah
Bulevar narodne revolucije 15.
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 36 557-210
Fax: +387 36 557-211
web: www.redah.ba
®© REDAH- Asocijacija za ekonomski razvoj | Sva prava pridržana 2022. | Powered by ITO
This site is registered on wpml.org as a development site.