Održana rekreativna biciklijada: Hutovo – Ravno (Vjetrenica)

Druga rekreativna biciklijada na relaciji Hutovo – Ravno održana je danas u sklopu projekta „ĆIRO – STAZA SVJETSKE BAŠTINE“. Ciklovodiči su upoznali pedesetak biciklista s bogatom kulturno – povijesnom baštinom područja kojim su danas vozili te su posjetili Ravno, pećinu Vjetrenica i manastir u Zavali i poslušali zanimljive priče iz tog područja. Kružna biciklijada duga 60 km iz Hutova do Ravnog i natrag biciklistima je pružila uživanje u prirodi, čistom zraku i domaćim specijalitetima koje su proizveli domaći privrednici.

Projekt „ĆIRO – STAZA SVJETSKE BAŠTINE“, koji finansira Evropska unija i Vlada SR Njemačke, promovira kulturalni turizam i turizam na otvorenom duž stare željezničke pruge koja povezuje Ravno, Čapljinu i Mostar. Cilj projekta je bio izvršiti utjecaj na povećanje broja posjetitelja i poboljšanje lokalnog gospodarstva, kreiranjem i uvezivanjem sadržaja i ponude duž biciklističke staze.

„Provedba prvog projekta Ćiro završena je 2016. godine i od tada do danas vidljivo je da je ova trasa prepoznata u svjetskim razmjerima. Svakodnevno se mogu vidjeti biciklisti u individualnim ili organiziranim turama, iz cijelog svijeta kako bicikliraju stazom Ćiro“, kazao je Nikša Vuletić, direktor JP Vjetrenica d.o.o. Ravno. Ćirina staza je jedan novi brand koji lagano raste i sve više je bike friendly objekata u Hercegovini što umnogome utječe na turističku ponudu. Uz biciklijade i sadržaje sličnog tipa, biciklizam će biti jedna od glavnih aktivnosti u turističkim ponudama Hercegovine, a direktnu korist će imati privatni iznajmljivači i objekti za prihvat gostiju kao i Vjetrenica kao pokretač turizma u općini Ravno. Za sve bicikliste kod organiziranih biciklijada ulaz u Vjetrenicu i pratnja vodiča su besplatni, dodao je Vuletić.

„Hercegovina raspolaže sa oko 1200 km mapiranih biciklističkih staza i idealna je destinacija za cikloturizam. Promocijom baštinskih vrijednosti određenog područja i njegova stanovništva kroz projekte kao što je Ćiro staze svjetske baštine, kreirana je nova turistička ponuda“, kazala je Stanislava Borovac, cikloturistički vodič i članica tima Herzegovina Bike. Današnjom stazom posjetiti ćemo 4 destinacije od koje su 3 lokacije koje su na UNESCO-voj listi zaštićenih spomenika, zatim brojne prirodne ljepote, proizvode i ljude ovog kraja. Sve ovo u svrhu promocije ali i kreiranja novih biciklističkih tematskih ruta dok dok su ostale na raspolaganju na stranicama Herzegovina Bike, dodala jer Borovac.

Projekat „ĆIRO – STAZA SVJETSKE BAŠTINE“ traje 18 mjeseci, a ukupna vrijednost projekta je 738.000 KM od čega Evropska unija i Vlada SR Njemačke sufinansira 590.000 KM kroz EU4Business projekat. Vodeći realizator projekta je Asocijacija za ekonomski/gospodarski razvoj REDAH.

EU4Business, s ciljem jačanja ekonomije BiH, potiče razvoj poduzetništva, izvozno orijentiranih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj. EU4Business finansira Evropska unija sa 15 miliona eura i Savezna Republika Njemačka sa 1,1 miliona eura. EU4Business zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine. Više informacija o EU4Business projektu na www.eu4business.ba.

 

Za više informacija o predstavljanju i biciklijadi, molimo kontaktirajte:

Ivica Sivrić, direktor Asocijacije za ekonomski/gospodarski razvoj REDAH
Kontakt telefon: 063 295 766
E-mail: [email protected]


Asocijacija za ekonomski
razvoj Redah
Bulevar narodne revolucije 15.
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 36 557-210
Fax: +387 36 557-211
web: www.redah.ba
®© REDAH- Asocijacija za ekonomski razvoj | Sva prava pridržana 2022. | Powered by ITO
This site is registered on wpml.org as a development site.