Održana završna press konferencija projekta “Obrazovanje za održivi razvoj UNESCO baštine“

U Mostaru je 12.3.2021. godine održana završna konferencija za novinare na kojoj su predstavljeni rezultati projekta “Obrazovanje za održivi razvoj UNESCO baštine” koji je implementiran u okviru Zajedničkog regionalnog programa “Dijalog za budućnost“.
Rezultate projekta su predstavili Ivica Sivrić v.d. direktora, ispred Asocijacije za ekonomski razvoj REDAH kao projektnog partnera, te predstavnici suradnika na projektu - Stipe Vrljić, ravnatelj Treće osnovne škole i Darko Knezović, menadžer i koordinator za energijsku efikasnost Grada Mostara.

Projekt „Obrazovanje za održivi razvoj UNESCO baštine“ provela je NVO Eko Centar DELFIN iz Kotora, u partnerstvu sa Asocijacijom za ekonomski razvoj - REDAH iz Mostara i u suradnji sa O.Š. „Veljko Drobnjaković“ iz Risna i O.Š. Treća osnovna škola iz Mostara, lokalnim upravama Opštine Kotor i Grada Mostara i lokalnim javnim emiterima iz Kotora i Mostara. Projekt je implementiran u okviru Zajedničkog regionalnog programa „Dijalog za budućnost: unaprijeđenje dijaloga i društvene kohezije u, i između, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije“, koji provode UNDP, UNICEF i UNESCO, a finansira ga Fond UN-a za izgradnju mira (UN PBF).
Opći cilj projekta je doprinos realizaciji nacionalnih ciljeva u obrazovanju za održivi razvoj, kroz povezivanje mladih i provođenje neformalnog edukativnog programa o održivom razvoju, zaštiti životne sredine, prirodnim i kulturnim resursima i klimatskim promjenama za učenike/ce i nastavnike/ce u dvije obrazovne institucije na području Opštine Kotor i Grada Mostara.
Realizirane aktivnosti, ostvareni ciljevi i postignuti rezultati projektnog plana izravno su povezani sa prioritetnom oblasti programa podrške - Zaštita životne sredine (podizanje nivoa informiranosti i znanja u svim sektorima o održivom razvoju, zaštiti životne sredine, prirodnim resursima, te klimatskim promjenama; učenje o održivom razvoju kroz formalno i neformalno obrazovanje; promoviranje pozitivnih inicijativa i modela ponašanja te jačanje svijesti o posljedicama neodgovornog ponašanja prema životnoj sredini). Osim toga, indirektno, projektni plan je bio povezan i sa prioritetnim oblastima poziva Jačanje kapaciteta mladih, Unaprjeđenje medijske i informacijske pismenosti i medijsko izvještavanje i promoviranje kulturne raznolikosti i interkulturalnog razumijevanja uz adekvatnu zastupljenost i poštovanje spolnih i svih drugih razlika i posebnosti.
NVO Eko Centar DELFIN iz Kotora i Asocijacija za ekonomski razvoj - REDAH iz Mostara će svakako u budućem periodu promovirati postignute ciljeve i ostvarene rezultate u drugim obrazovnim institucijama i nastaviti da rade u ovoj oblasti kako bi doprinijeli postizanju nacionalnih ciljeva u oblasti obrazovanja za održivi razvoj.
OSNOVNE INFORMACIJE O PROJEKTU
Naziv projekta: Obrazovanje za održivi razvoj UNESCO baštine
Partneri na projektu: Eko Centar DELFIN (vodeći partner) i Asocijacija za ekonomski razvoj REDAH
Vrijednost projekta: 32.930,00 EUR (UN grant: 33.175,00 EUR)
Mjesto realizacije: Mostar, BiH i Kotor, Crna Gora
Razdoblje provedbe: 15.08.2020 – 15.03.2021.


Asocijacija za ekonomski
razvoj Redah
Bulevar narodne revolucije 15.
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 36 557-210
Fax: +387 36 557-211
web: www.redah.ba
®© REDAH- Asocijacija za ekonomski razvoj | Sva prava pridržana 2022. | Powered by ITO
This site is registered on wpml.org as a development site.