Općini Konjic isporučeno 40 specijalnih kontejnera za staklo

Općini Konjic, jednoj od četiri lokalne zajednice u BiH koje učestvuju u projektu “Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu”, isporučeno je 40 specijalnih kontejnera (zvona) za reciklažu stakla.

Kontejneri su isporučeni u sklopu regionalnog projekta “Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu” koji se provodi u BiH, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji. Tako se u našoj zemlji pored Konjica projekat provodi i u općinama Novi Travnik, Bihać i Ilidža gdje će biti postavljeno ukupno 190 specijalnih kontejnera za staklo.

Cilj projekta je da se količina prikupljene staklene ambalaže u regionu poveća za 20%, kao i da se dođe do održivog modela prikupljanja i reciklaže staklene ambalaže koji bi se u godinama koje dolaze postepeno proširivao i na ostale općine u BiH. Pored ovog tehničkog dijela, razvijena je i odgovarajuća kampanja usmjerena na dizanje svijesti građana o značaju reciklaže ovog ambalažnog materijala.

Regionalni projekat „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“ finansiraju njemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i operateri sistema upravljanja ambalažnim otpadom „Ekopak“ (BiH), „Sekopak“ (Srbija), „Pakomak“ (S. Makedonija), a sve u okviru programa saradnje sa privatnim sektorom (developpp.de). Zajedno sa operaterima sistema upravljanja ambalažnim otpadom, Projekat sprovode Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH (GIZ), Nacionalna Alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED), Asocijacija za ekonomski razvoj Hercegovine (REDAH) i Zajednica jedinica lokalne samouprave (ZELS). Zajedno sa kompanijom Ekopak, projekat u BiH sprovode GIZ i REDAH. Projekat je započeo u januaru 2020. godine i trajaće do kraja 2022. godine. U okviru projekta predviđeno je uspostavljanje osnove za isplativiju reciklažu stakla, tako što će se u odabranim lokalnim samoupravama postaviti kontejneri za odlaganje staklenog ambalažnog otpada, u gradskim i ruralnim sredinama, kao i u ugostiteljskim objektima, sa ciljem povećanja sakupljene staklene ambalaže. Projekat će pratiti i edukativna kampanja namijenjena svim građanima i institucijama u odabranim pilot općinama, a jedan od ciljeva je povećati stopu prikupljanja staklene ambalaže u ovim općinama.

 

Konjic staklo


Asocijacija za ekonomski
razvoj Redah
Bulevar narodne revolucije 15.
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 36 557-210
Fax: +387 36 557-211
web: www.redah.ba
®© REDAH- Asocijacija za ekonomski razvoj | Sva prava pridržana 2022. | Powered by ITO
This site is registered on wpml.org as a development site.