Potpisan sporazum partnera na projektu „Podrška mladim u zapošljavanju u IT sektoru“

Na izložbenom prostoru grada Mostara u okviru Sajma gospodarstva 2022 Mostar je u petak 08.04.2022. godine održana prezentacija projekta „PODRŠKA MLADIM U ZAPOŠLJAVANJU U IT SEKTORU“. REDAH u partnerstvu sa  Gradom Mostarom, Sveučilištem u Mostaru, kompanijom IT odjel d.o.o. Mostar i Službom za zapošljavanje HNŽ/HNK, započinje provedbu projekta koji će trajati 21 mjesec ukupne vrijednosti 400.182 KM, od čega je iznos grant sredstava EU 312.932 KM. Projektom se namjerava smanjiti nesklad između trenutno evidentiranog velikog broja nezaposlenih mladih osoba i izražene potrebe firmi iz IT sektora za određenim profilom zanimanja. Lokalno partnerstvo će planiranim aktivnostima pokrenuti proces koji će stvoriti metode i alate za dugoročnu održivost kroz Lokalni akcioni plan za zapošljavanje Grada Mostara.

Nakon obraćanja predstavnika svih partnera i  predstavljanja projekta te uloge i značaja projekta za partnere i nezaposlene mlade osobe te širu zajednicu, potpisan je Sporazuma o partnerstvu za provedbu projekta „Podrška mladim u zapošljavanju u IT sektoru“.

Gradonačelnik Grada Mostara gospodin Mario Kordić je izjavio: „Osim što će ovaj projekt omogućiti zapošljavanje minimalno 45 osoba, ono što je meni kao gradonačelniku Grada Mostara posebno drago jeste to da projekt značajno doprinosi jednom od ciljeva koje smo u Strategiji razvoja Grada Mostara identificirali kao ključni. Aktivnosti projekta omogućiti će povezivanje obrazovanja s tržištem rada i jačanje položaja mladih kroz kreiranje Lokalnog akcijskog plana zapošljavanja,  održavanje obuka za prekvalifikaciju, obuka za pokretanje vlastitog biznisa kao i financijsku podršku za one koji budu najuspješniji. Nadam se da će ovo lokalno partnerstvo za zapošljavanje koje uključuje javni sektor kao i obrazovne institucije i firme iz IT industrije biti samo jedan u nizu uspješnih primjera suradnje.“

Prema riječima Ivice Sivrića , direktora Redah-a svi partneri projekta svjesni su značaja ovog projekta te vlastite uloge u zajedničkom radu u uspostavi funkcionalnog i održivog lokalnog partnerstva za zapošljavanje. Lokalno partnerstvo će kreirati programe obuka za  3 zanimanja u IT sektoru, organizirati teoretski i praktični dio obuka te će svojim pristupom, aktivnostima  i provedbom aktivnih mjera zapošljavanja stvoriti povoljnije uvjete za  zapošljavanje mladih osoba na području Mostara i Hercegovine.

 

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Mostar je jedno od 20 uspostavljenih u zemlji u okviru projekta “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II” (LEP II), kojeg Evropska unija financira s 4 miliona eura, a provodi Međunarodna organizacija rada (ILO).

Ovaj projekat ima za cilj doprinijeti poboljšanju prilika za zapošljavanje u lokalnim zajednicama dajući podršku razvoju lokalnih partnerstava za zapošljavanje kao partnerski uspostavljenih mehanizama za tržište rada koji osiguravaju pristup formalnom zapošljavanju. Za više informacija o projektu LEP II, posjetite www.partnerstvo.ba  i kanale društvenih mreža (Instagram, Facebook, Twitter i YouTube).

Za više informacija o projektu „PODRŠKA MLADIM U ZAPOŠLJAVANJU U IT SEKTORU“ posjetite našu web stranicu www.redah.ba ili nas direktno kontaktirajte na  tel: 063 295 766;  e-mail: [email protected] .


Asocijacija za ekonomski
razvoj Redah
Bulevar narodne revolucije 15.
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 36 557-210
Fax: +387 36 557-211
web: www.redah.ba
®© REDAH- Asocijacija za ekonomski razvoj | Sva prava pridržana 2022. | Powered by ITO
This site is registered on wpml.org as a development site.