Predstavljeni rezultati projekta „ĆIRO – Staza svjetske baštine“

U sklopu završnih aktivnosti na projektu „ĆIRO – Staza svjetske baštine“ održana je prezentacija rezultata projekta i tura za medije u kojoj su predstavnici medijskih kuća iz Bosne i Hercegovine obišli kulturno – povijesne lokalitete Hercegovine i imali priliku kušati domaće specijalitete.

Rezultate projekta, koji kroz projekat EU4Business finansira Evropska unija i Vlada SR Njemačke, su predstavili Ivica Sivrić, direktor Asocijacije za ekonomski/gospodarski razvoj REDAH i dr. Smiljan Vidić, gradonačelnik Čapljine.

Projekt „ĆIRO – STAZA SVJETSKE BAŠTINE“ promovira kulturalni turizam i turizam na otvorenom duž stare željezničke pruge koja povezuje Ravno, Čapljinu i Mostar. Cilj projekta je bio izvršiti utjecaj na povećanje broja posjetitelja i poboljšanje lokalnog gospodarstva, kreiranjem i uvezivanjem sadržaja i ponude duž biciklističke staze, a kroz projekt su provedene aktivnosti koje su poboljšale poslovno okruženje u sektoru turizma na području općina i gradova kojima prolazi biciklistička staza Ćiro.

„U implementaciju projekta su osim partnera REDAH-a, grada Čapljine, općina Stolac i Ravno te turističke agencije Kula turist iz Čapljine učestvovali su i mnogi drugi akteri s projektnog područja, koji su svojim radom doprinijeli provođenju svih planiranih aktivnosti. Među njima su JU Radimlja iz Stoca, JU Vjetrenica iz Ravnog, TO Čapljinka, Grad Mostar, Hercegovina bike, kao i mnogi akteri iz privatnog sektora. Cijeli projekt je imao za cilj poboljšanje uvjeta poslovanja i razvoja turizma tako da su korisnici ovog projekta svi akteri u sektor turizma na projektnom području i cijeloj Hercegovini. Poboljšanja su se odnosila na infrastrukturne radove i nabavku opreme, izradu razvojnih dokumenata, kroz jačanje kapaciteta davaocima usluga i razvoja novih turističkih proizvoda te organiziranjem niza radionica. Posebnu značajnu stavku u projektu je imala promocija i marketing, kako cijele Hercegovine tako i biciklističkih staza i davaoca usluga na projektnom području. Sve ove aktivnosti i postignuti rezultati će doprinijeti daljem razvoju Hercegovine kao turističke destinacije, kako u razvoju aktivnosti na otvorenom, tako i bogate kulturne i prirodne baštine“, dodao je Sivrić na kraju prezentacije o promociji rezultata projekta.

 

„Projekt "Ćiro – Staza svjetske baštine" koji promovira kulturalni turizam i turizam na otvorenom duž stare željezničke pruge koja povezuje Stolac, Ravno, Čapljinu i Mostar ostvaruje zajedno s ljudima koji se bave turizmom i imaju svoja mala obiteljska gazdinstva cilj, kazao je dr. Smiljan Vidić gradonačelnik Čapljine. Hercegovina ima svoje komparative prednosti koje su posebno došle do izražaja u doba pandemije koronavirusa kada je turizam na svjetskoj razini doživljavao svoje najteže dane. Čapljina sa svojim rijekama, Hutovim blatom, nacionalnim spomenicima, kulturnim, prirodnim ljepotama zajedno s ljudima koji je čine, podigla je nivo ponude na višu razinu. Kroz projekt smo ponudili edukaciju, certifikaciju, otvorili važne teme za unapređenje turizma na lokalnoj razini pomno prateći svjetske trendove. Uz infrastrukturni dio projekta, posebno smo ponosni na sve projektne aktere na kojima ostaje da se nastave uzajamno povezivati, proširivati svoje usluge i što inovativnije ih nuditi na domaće i inozemna tržišta uz svu raspoloživu potporu Gradske uprave Čapljina i svih njenih uposlenika. U svojstvu Gradske uprave  Čapljina kojoj je cilj unaprjeđenje života svih naših građana, želimo i spremni smo sudjelovati u ovom i svim sličnim projektima i u buduće,“ dodao je Vidić.

„Projekt ĆIRO – Staza svjetske baštine“ je trajao 23 mjeseca, a ukupna vrijednost projekta je bila preko 738.000 KM, od čega su Evropska unija i Vlada SR Njemačke kroz EU4Business projekat osigurale 590.000 KM bespovratnih sredstava.

Nakon prezentacije rezultat projekta uslijedila je tura za medije u kojoj su predstavnici medijskih kuća iz Bosne i Hercegovine obići kulturno – povijesne lokalitete Hercegovine i kušati domaće specijalitete. Predstavnici medija su obiši Počitelj, nekropolu Radimlja, Stari grad Vidoški, Stolac, nekropolu Boljuni, Ravno, pećinu Vjetrenica i manastir u Zavali.

EU4Business, s ciljem jačanja ekonomije BiH, potiče razvoj poduzetništva, izvozno orijentiranih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj. EU4Business finansira Evropska unija sa 15 miliona eura i Savezna Republika Njemačka sa 1,1 miliona eura. EU4Business zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine. Za više informacija o EU4Business projektu posjetite: www.eu4business.ba.

Ivica Sivrić, direktor Asocijacije za ekonomski/gospodarski razvoj REDAH
Kontakt telefon: 063 295 766
E-mail: [email protected]


Asocijacija za ekonomski
razvoj Redah
Bulevar narodne revolucije 15.
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 36 557-210
Fax: +387 36 557-211
web: www.redah.ba
®© REDAH- Asocijacija za ekonomski razvoj | Sva prava pridržana 2022. | Powered by ITO
This site is registered on wpml.org as a development site.