Predstavnici REDAH-a i općina Hercegovine u posjetu gradonačelniku Varaždina

Varaždin - U četvrtak, 25. 02. 2010. godine u prostorijama poglavarstva grada Varaždina gradonačelnik Varaždina dr.sc. Ivan Čehok primio je predstavnike agencije REDAH, načelnike 9 hercegovačkih općina te predstavnika Federalnog ministarstva razvoja poduzetništva i obrta.

Sastanak sa gradonačelnikom Čehokom na temu potpore poduzetništvu održan je u okviru posjete predstavnika regije Hercegovina gradu Varaždinu i razvojnoj agenciji DAN, koju je organizirala agencija REDAH, a u sklopu projekta „Jačanje kapaciteta u Hercegovini za kreiranje i promociju osnivanja poslovnih parkova ". Ovaj projekt je financiran od strane Španjolske agencije za međunarodnu suradnju – AECID s glavnom svrhom potpore ekonomskom razvoju Hercegovine kroz podršku i promociju poslovnog sektora.

Ovo studijsko putovanje za cilj je imalo upoznati iskustva i primjere dobre prakse u razvijenoj i razgranatoj mreži poslovnih parkova Hrvatske države putem tematskih predavanja i radionica, posjeta potpornim institucijama (slobodne i poduzetničke zone i tehnološki parkovi). Predstavnici regije Hercegovina upoznati su sa procedurama programa potpore i razvitka u području poduzetništva kako bi se stekla praktična saznanja i iskustva koja bi se mogla primijeniti u Hercegovini.

varazdin1

Na samom početku trodnevnog boravka u Varaždinu predstavnici REDAH-a i načelnici općina posjetili su "Slobodnu zonu Varaždin" gdje im je direktorica Andreja Mišak predočila način formiranja, pravni okvir, konstrukciju i izgradnju te općenito način poslovanja i funkcioniranja najuspješnije proizvodne "Slobodne zone Varaždin". Predstavnici regije Hercegovina tijekom studijskog putovanja posjetili su i poduzetničku zonu "Jalkovec" koja je u 2007. godini proglašena za najbolju poduzetničku zonu u Hrvatskoj. Od same ideje do realizacije projekta poduzetničke zone "Jalkovec" u Gradu Varaždinu, gradu sa najmanjom stopom nezaposlenosti u Hrvatskoj (oko 6,5%) govorio je mr. Tomislav Bogović iz gradskog poglavarstva Grada Varaždina. U sklopu posjeta zoni "Jalkovec" organiziran je i posjet tvrtkama "Bambi" i "Strela", nekim od najvećih tvrtki u Zoni malog gospodarstva. Na kraju studijskog putovanja upriličena je posjeta poduzetničkoj zoni "Kneginec" i predstavljanje kompletne komunalne i prometne infrastrukture u ovoj zoni od strane načelnika općine Kneginec, Gorana Kaniškog.

varazdin4

varazdin3

Ovim studijskim putovanjem nastavljena je uspješna suradnja razvojnih agencija ali isto tako i jedinica lokalne samouprave hercegovačke i varaždinske regije, što je iznimno važno za našu regiju kroz prenošenje određenih iskustava koje ima Varaždin. Posebice stoga što su grad Varaždin i Varaždinska županija jedna od najrazvijenijih regija u državi Hrvatskoj u razvoju instrumenata potpore poduzetništvu.

 

 

 

 

 


Asocijacija za ekonomski
razvoj Redah
Bulevar narodne revolucije 15.
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 36 557-210
Fax: +387 36 557-211
web: www.redah.ba
®© REDAH- Asocijacija za ekonomski razvoj | Sva prava pridržana 2022. | Powered by ITO
This site is registered on wpml.org as a development site.