Radni sastanak o lancu vrijednosti voća i povrća

Centar za ruralni razvoj i poljoprivredu pri Asocijaciji za gospodarski razvitak REDAH Mostar,u suradnji s Njemačkim društvom za međunarodnu suradnju (GIZ GmbH) održao je radni sastanak, u četvrtak, 22.11.2012. godine u 10:00h u prostorijama CRRP-a .

GIZ je u okviru svog projekta unapređenje lokalnog i regionalnog ekonomskog razvoja prepoznao potencijal za jačanje lokalnih/regionalnih ekonomskih aktivnosti u okviru poljoprivredne proizvodnje putem uvezivanja u efikasno organizirane lance vrijednosti. Tim povodom je iniciran pilot-projekt na temu intervencija u lancu vrijednosti u sektoru voća i povrća. Lanac vrijednosti za cilj ima vertikalnu integraciju poljoprivredne proizvodnje počevši od proizvođača/farmera preko prerađivača, otkupljivača, skladištenja, veleprodaje i maloprodaje do potrošača.

Cilj pilot-faze ovog projekta je identificiranje i prijedlog modela funkcionalnog lanca vrijednosti u poljoprivrednoj proizvodnji. Tim povodom je urađeno tzv. mapiranje proizvođača i prerađivača (skladištenje, sortiranje, pakovanje i dr.) u dvije partnerske regije, Hercegovačko-neretvanski kanton i Banja Luka.

Centar za ruralni razvoj i poljoprivredu CRRP je u protekla dva mjeseca obavio istraživanje na području HNK/Ž i prikupljanje informacija putem upitnika, sastanaka, intervjua, fokus grupa sa predstavnicima resornog ministarstva, općina, firmi, zadruga, poljoprivrednih udruženja i  poljoprivrednika.

Sastanak je okupio osim predstavnika REDAH-a, predstavnike GiZ-a: gospođu Karin Rau, menadžera projekta Unapređenje lokalne i regionalne privrede, gospođu Selmu Karavdić Gaab, koordinatora u projektu, gospodina Dirk Felske, eksperta za financiranje u poljoprivredi, gospodina Andreasa Arnolda, CIM eksperta za prodaju poljoprivrednih proizvoda, zatim kantonalno ministarstvo poljoprivrede, općine, kompanije, zadruge, proizvođače, te su identificirani i detaljno analizirani glavni problemi u lancu vrijednosti, i predložene intervencije na rješavanju tih problema.

giz crrp

 

 


Asocijacija za ekonomski
razvoj Redah
Bulevar narodne revolucije 15.
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 36 557-210
Fax: +387 36 557-211
web: www.redah.ba
®© REDAH- Asocijacija za ekonomski razvoj | Sva prava pridržana 2022. | Powered by ITO
This site is registered on wpml.org as a development site.