Savjetovanje agronoma savjetodavaca u poljoprivredi i ruralnom razvoju

U Sarajevu je  4. i 5. studenog, 2013. godine u organizaciji švicarskog Caritasa i Njemačkog društva za međunarodnu suradnju GiZ održano 2. savjetovanje agronoma  iz privatnih i javnih savjetodavnih službi u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Učesnici su bili uposlenici u privatnim (udruženja, nevladine NVO, zadruge, firme i dr.) i javnim savjetodavnim službama: predstavnici institucija uključenih u savjetodavstvo. Osim domaćih predstavnika na savjetovanju su bili i predstavnici Hrvatske poljoprivredne savjetodavne službe, južnotirolske savjetodavne službe, IALB- International Academy of agricultural and domestic economic advisors  i FAO- Regionalni ured za  Evropu i središnju Aziju.

Prvog dana omogućeno je savjetodavcima iz oblasti voćarstva i jagodičastog voća upoznavanje s razvojem sektora voćarstva i jagodičastog voća u BiH i Hrvatskoj, organizacijom privatizirane savjetodavne službe voćarstva u Južnom Tirolu, novim istraživanja na temu otpornih sorti koštičavog voća na Šarku (zajednički program Njemačke i Švicarske) kao i sudjelovanje u terenskoj posjeti na specijaliziranoj farmi voća.

Drugog  dana vođena je rasprava o trenutnom stanju u organiziranju savjetodavaca i savjetodavnih službi u BiH (ishod prvog Savjetovanja u rujnu 2012. godine, Srebrenik), aktualnim treninzima za savjetodavce na lokalnoj razini, projektima u progresu od različitih savjetodavnih službi, mogućnostima za zajedničko djelovanje.

Predstavnici  REDAH-ovog Centra za ruralni razvoj i poljoprivredu (CRRP) aktivno su sudjelovali u savjetovanju te prezentirali  svoje aktivnosti u ovoj oblasti, kao i projekte koji su u tijeku ili pripremi.

Jedan od glavnih zaključaka sastanka je da treba nastaviti s umrežavanjem na lokalnoj i regionalnoj razini kako bi se podigla kvaliteta usluge, definiralo područje djelovanja i na partnerskim osnovama djelovalo zajedno s institucijama u ovom sektoru.

agronomi
agronomi2

Asocijacija za ekonomski
razvoj Redah
Bulevar narodne revolucije 15.
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 36 557-210
Fax: +387 36 557-211
web: www.redah.ba
®© REDAH- Asocijacija za ekonomski razvoj | Sva prava pridržana 2022. | Powered by ITO
This site is registered on wpml.org as a development site.