REDAH u studijskoj posjeti regiji Murcia u Španjolskoj

Predstavnici REDAH-a i Federalnog Agromediteranskog zavoda Mostar boravili su od 18. do 28. listopada 2008. u španjolskoj regiji Murcia. Studijsko putovanje dio je planiranih aktivnosti REDAH-ovog projekta Centar za ruralni razvoj i poljoprivredu, koji je financiran od Španjolske agencije za međunarodnu suradnju i razvoj AECID.

Cilj posjete je transfer znanja i tehnologija iz oblasti ruralnog razvoja i poljoprivrede iz regije Murcia u regiju Hercegovine.

Regija Murcia je po klimatskim i drugim osobnostima slična Hercegovini, te se odlučilo posjetiti ovu regiju i pokušati primijeniti iskustva ove regije, uz prilagodbu specifičnostima Hercegovine. Naročito značajno je bilo upoznati se s projektima ruralnog razvoja koji su se provodili i provode se u Murciji, a sufinancirana su iz EU fondova.

Posjeta je obuhvatila prezentacije i terenske posjete iz oblasti programiranja ruralnog razvoja, regionalna i nacionalna operativna struktura provedbe programa financiranih iz EU fondova, osnivanje i rad LAG-ova-lokalnih akcijskih grupa, ruralni turizam, integrirani modeli upravljanje sustavima navodnjavanja, zadruge i zadružni sektor, organizacije poljoprivrednih proizvođača, ogledna polja i transfer tehnologije iz oblasti poljoprivrede i obnovljivih izvora energije.

Domaćin Izaslanstva bio je Centar za integralnu obuku i poljoprivrednu praksu CIFEA, koji je dio regionalnog ministarstva  poljoprivrede i vodoprivrede regije Murcia.

Nastavak ove prve posjete će biti usmjeren na razvoj bilateralne suradnje prvenstveno u oblasti programiranja i planiranja ruralnog razvoja, gdje iskustva Murcie mogu biti dragocjena za regiju Hercegovine.

Pored ovoga, otvorene su mogućnosti i obavljeni preliminarni razgovori sa pojedinim partnerima iz raznih oblasti kako bi se uspostavila suradnja i partnerski odnosi i u specifičnim sektorima kao što je razvoj zadruga, ogledni centri i sl.

 spanjolska1


Asocijacija za ekonomski
razvoj Redah
Bulevar narodne revolucije 15.
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 36 557-210
Fax: +387 36 557-211
web: www.redah.ba
®© REDAH- Asocijacija za ekonomski razvoj | Sva prava pridržana 2022. | Powered by ITO
This site is registered on wpml.org as a development site.