SOMMELIER ZANIMANJE BUDUćNOSTI U HERCEGOVINI

Drugog dana Međunarodnih dana turizma-sajma turizma Mostar, što se od 31.ožujka do 4. travnja održavaju u sklopu 12. međunarodnog sajam gospodarstva, u Paviljonu I mostarskog sajma upriličena je praktična radionica na temu Sommelierstvo i turizam.

U ime organizatora nazočne je pozdravio Ivan Jurilj, predsjednik Organizacijskog odbora Međunarodnih dana turizma, koji je naglasio kako je ideja o organiziranju ove radionice proistekla iz činjenice da Hercegovina, iako poznato i priznato vinorodno područje, još uvijek nema izgrađenu kulturu služenja i  pijenja vina te sljubljivanja vina i hrane, a što je jako bitno za turizam. U ime domaćih vinara sudionike je pozdravio Tihomir Prusina, glavni enolog Vinarije čitluk izrazivši pritom zadovoljstvo što u javnosti raste interes za kvalitetna vina, što  zorno pokazuje i posjećenost  ove radionice koja je dodatni poticaj promociji vina i vinske kulture u Bosni i Hercegovini.

Pred velikim brojem zainteresiranih vinara, turističkih djelatnika i ugostitelja radionicu je vodio Sandi Paris,  višestruki prvak Hrvatske u sommelierstvu. U interesantnom uvodnom obraćanju, ovaj vrsni poznavatelj vina i vinske kulture naglasio je da je, iako u doslovnom prijevodu sa francuskog jezika označava onog koji služi vino, sommelier educirana osoba koja gostu daje preporuku i poslužuje određeno vino uz određeno jelo, ali i brine o vinu od njegove kupovine, čuvanja pa sve do posluživanja. - Pogrešno je mišljenje da je sommelier klasičan kušač  koji iz prve treba pogoditi o kojoj je sorti vina riječ, porijeklu i starosti. Riječ je o daleko kompleksnijem poslu koji u sebi podrazumijeva i pravilan pristup gostu, preporuku ali i samo posluživanje. Dakako, puno je i finesa - od pravilnog pokazivanja etikete, otvaranja čepa, pa sve do načina držanja boce i ulijevanja vina u čaše, kazao je Paris  koji se kao voditelj edukacije u Hrvatskom sommelier klubu zalaže za to da svaki restoran i hotel ima zaposlenog sommeliera, što u bosanskohercegovačkim uvjetima nažalost nije praksa. Kroz praktičan rad, Paris je sudionike današnje radionice upoznao s osnovama zanimanja sommelier. Tako su iskusni domaći vinari i ugostitelji imali priliku saznati više o pravilima  uporabe  osnovnih sommelierskih alata počevši od kušalice, preko čaša za degustaciju do vrča za dekantiranje, a osobito zanimanje posvetili su savladavanju umjetnosti degustiranja, sljubljivanja vina s jelom i poznavanja te poštivanja redoslijeda posluživanja gostiju za stolom. Vidno zadovoljni onim što su čuli, sudionici radionice prisustvovali su i predstavljanju knjige Vinova loza u izdanju Školske knjige iz Zagreba.

Vrhunac vinskog dana na Međunarodnim danima turizma - sajmu turizma Mostar 2009 bila je javna dodjela priznanja najbolje ocijenjenim vinskim uzrocima 7. međunarodnog sajma vina i vinarske opreme. Na središnjoj sajamskoj pozornici nagrade ovogodišnjim laureatima uručio je dr. sc. Nevenko Herceg, ministar okoliša i turizma Federacije BiH, koji je naglasio značaj vina i vinske kulture u ukupnoj domaćoj turističkoj ponudi.- Ono što mora biti naše zajedničko opredjeljenje, kako u vinarstvu tako i u turizmu, je kvaliteta bez kompromisa. Iako su ove nagrade dokaz da domaće vinarstvo posjeduje iznimnu kvalitetu, držim da će prava potvrda kvaliteta biti onog trenutka kad domaće vinarstvo u vlastitom turizmu nađe svoje tržište i siguran put razvoja na čemu intenzivno radimo, kazao je Herceg inače generalni pokrovitelj manifestacije Međunarodni dani turizma-sajam turizma Mostar 2009.

Ugodno druženje nastavljeno je na štandu STAP-a, Udruge za ruralni i regionalni razvoj,  u sklopu kojeg je predstavljena turistička ponuda Neuma, jedine bosanskohercegovačke primorske destinacije.

PRESS CENTAR ORGANIZACIJSKOG ODBORA


Asocijacija za ekonomski
razvoj Redah
Bulevar narodne revolucije 15.
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 36 557-210
Fax: +387 36 557-211
web: www.redah.ba
®© REDAH- Asocijacija za ekonomski razvoj | Sva prava pridržana 2022. | Powered by ITO
This site is registered on wpml.org as a development site.