četvrta sjednica SPAG-a

Dana 21.04.2008  u Hotelu  Grand u Sarajevu je održana četvrta sjednica savjetodavne grupe za socijalnu politiku na kojoj je prisustvovao strateški menadžer i u ime   REDAH-a. Regionalna razvojna agencija je uključena kao ravnopravan partner u izradi strateških dokumenata vezanim za razvojne programe koji se kroz prizmu strateškog razvoja  reflektiraju na postojeći socijalni ambijent u Bosni i Hercegovini.

 Ulogu moderatora preuzeo je Gosp. Dobrica Jonjić pod patronatom Direkcije za Ekonomsko planiranje  i konzorcija LSE iz Londona.Na ovoj  sjednici su prezentirane strategije socijalnog uključivanja , strategije zapošljavanja   kao i dva pilot projekta a to su zapošljavanje mladih i zapošljavanje  Roma.

Savjetodavna grupa za socijalnu politiku SPAG  pokušava reformirati socijalni sektor  kroz koordinaciju svih nadležnih tijela jer se  jedino tako mogu  polučiti ozbiljniji rezultati.

Na ovoj sjednici je upozoreno  da općine prilikom izrade lokalnih razvojnih  strategija moraju voditi računa o zapošljavanju  mladih i to na taj način što će revidirati obrazovni sustav koji stihijski i ne planski proizvodi  kadrove  koji  nemaju slobodan pristup tržištu rada jer tržište traži posebne profile  shodno svojim potrebama.

 Na ovoj sjednici je dat prijedlog  o uvođenju imovinskog cenzusa u državi  kako bi se uticalo    na stvaranje pravičnijeg sustava socijalne zaštite.

spagˍ21ˍgrand


Asocijacija za ekonomski
razvoj Redah
Bulevar narodne revolucije 15.
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 36 557-210
Fax: +387 36 557-211
web: www.redah.ba
®© - Asocijacija za ekonomski razvoj | Sva prava pridržana 2022. |
This site is registered on wpml.org as a development site.