Konferencija za štampu o pozivu za prijedloge projekata - Mostar, hotel "ERO", 4.10.2006. godine

Konferencija za štampu o pozivu za prijedloge projekata - Mostar, hotel "ERO", 4.10.2006. godine Otvoreni dan u Mostaru, 4. 10. u hotelu “Ero”, sa početkom u 10:00 sati. Informacije o grant Fondu EU za finansiranje projekata ekonomskog razvoja u oblasti razvoja turizma i podrške MSP u BiH

Europska unija je obezbjedila sredstva grant Fonda za finansiranje projekata ekonomskog razvoja u oblasti razvoja turizma i podrške MSP u BiH iz CARDS 2006 programa Europske unije, u iznosu od 3,8 miliona €.

Delegacija Evropske komisije u BiH je 4.8.2006. godine objavila Poziv za prikupljanje prijedloga projekata koji će biti financirani iz ovih sredstava.

Poziv je podijeljen u 3 lota.

Prvi se odnosi na pokrivanje BiH jedinstvenom mrežom putokaza za turistička odredišta. Za ovu su svrhu obezbjeđena bespovratna sredstva u iznosu od 1 milion €.

Iz drugog lota će se financirati projekti u BiH kojima će se promovirati stvaranje i poboljšanje konkurentnih turističkih proizvoda, jačanje uslužnih djelatnosti u sektoru turizma, edukacija osoblja u turizmu, kvaliteta turističke infrastrukture te marketinga i komercijalnih aktivnosti. Grantovi u maksimalnom iznosu od 300.000 € po projektu su obezbjeđeni za ovu svrhu. Ukupan iznos bespovratnih sredstava obezbjeđenih za ovu svrhu je 1,4 miliona €.

U okviru trećeg lota će se financirati prijedlozi kojima će se povećati kvalitet, kvantitet i dostupnost poslovne infrastrukture za MSP. Na raspolaganju će biti grantovi u maksimalnom iznosu od 300.000 € po projektu. Ukupan iznos bespovratnih sredstava obezbjeđenih za ovu svrhu je 1,4 miliona €.

Prijedlozi projekata trebaju biti u skladu sa pet regionalnih razvojnih strategija koje su izrađene za pet ekonomskih regija u BiH od strane regionalnih razvojnih agencija i uz tehničku asistenciju EURED projekta u BiH.

Kako bi se korisnicima dali savjeti na koji način da ispune prijavne obrasce te da bi im se omogućilo da postave pitanja vezana za Fond, u oktobru će se u pet centara održati otvoreni dani:

  • Zenica 2.10.,
    Pale-Jahorina 3.10.,
    Mostar 4.10.,
    Banja Luka 5.10.,
    Bijeljina 6.10.

Razvojem kvalitetnih ekonomskih projekata od regionalnog značaja, BiH polaže temelje za privlačenje dodatnih razvojnih sredstava EU, kao i sredstava od drugih stranih i lokalnih donatora.


Asocijacija za ekonomski
razvoj Redah
Bulevar narodne revolucije 15.
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 36 557-210
Fax: +387 36 557-211
web: www.redah.ba
®© REDAH- Asocijacija za ekonomski razvoj | Sva prava pridržana 2022. | Powered by ITO
This site is registered on wpml.org as a development site.