ODRŽANA ZAVRŠNA SVEčANOST PROJEKTA VINSKA CESTA HERCEGOVINE

U srijedu, 25. 04. 2007. godine održana je završna manifestacija „Uspostava vinske ceste u regiji Hercegovina", projekta koji je financirala Europska unija a implementirala Turistička zajednica HNŽ zajedno sa projektnim partnerom Udrugom vinara i vinogradara Hercegovine.

Početak ove turističke atrakcije simbolično je presijecanjem vrpce označio Nj.E. gospodin Dimitris Kourkoulas, ambasador, šef Delegacije Europske komisije u BiH. Zatim je organiziran posjet Kamenim vinogradima Blizanci pored čitluka te vinoteci Sivrić, nakon čega je glavni dio svečanosti nastavljen u Hercegovina Produktu, gdje su se gostima obratili svi učesnici akcije.

Projekt Vinska cesta Hercegovine TZ HNŽ započeo je krajem 2005. zajedno sa projektnim partnerom Udrugom vinara i vinogradara Hercegovine. Ukupna vrijednost projekta je 225.359 €, od čega je Europska unija obezbijedila 200.000 €, a ostalo je bio doprinos implementatora.

Primarni cilj projekta je stvaranje novog turističkog proizvoda koji će pozitivno utjecati na gospodarstvo ovog kraja, oživjeti hercegovačka sela i poticati podizanje novih vinograda.

Do sada je Turistička zajednica HNŽ, u suradnji sa Europskom unijom kao donatorom i Udrugom vinara i vinogradara Hercegovine kao projektnim partnerom, kvalitetno realizirala niz projektnih aktivnosti koje su rezultirale sljedećim dostignućima:

  • - uključivanjem 22 vinarije iz Mostara, čitluka, Stoca, čapljine, Ljubuškog i Trebinja u projektni okvir Vinske ceste, kao i ugostiteljskih objekata, hotela i brojnih seoskih domaćinstava,

  • - napretkom u vinarstvu i vinogradarstvu, kao i u već vidljivom razvoju turizma na nivou regije Hercegovina,

  • - podsticanjem primarne proizvodnje grožđa, koja je istovremeno uticala na porast zaposlenosti u ovom sektoru,

  • - porastu i poboljšanju ukupne ponude u podrumima dodavanjem novog sadržaja.

 


Asocijacija za ekonomski
razvoj Redah
Bulevar narodne revolucije 15.
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 36 557-210
Fax: +387 36 557-211
web: www.redah.ba
®© REDAH- Asocijacija za ekonomski razvoj | Sva prava pridržana 2022. | Powered by ITO
This site is registered on wpml.org as a development site.