FORUM ZA TRAŽENJE PARTNERA ZA PROGRAM PREKOGRANIčNE SURADNJE IZMEÐU BIH I CRNE GORE

Trebinjski hotel Leotar dana 28.01.2008. ugostio je sudionike foruma za traženje partnera za program prekogranične suradnje izmeðu Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Obje zemlje su potencijalni kandidati za pristup u Europsku uniju i imaju pristup ovim sredstvima u okviru ovog programa koji je predviðen da traje 2007-2013 godine.

Uvodnu riječ ispred Direkcije za Europske integracije imao je Gosp. Branimir Gojkoviæ dok je ispred sekretarijata Crne Gore gosp. Darko Kasalica objasnio osnovne smjernice i mjere koje je sekretarijat za Evropske integracije Crne Gore poduzeo u okviru ovog programa kao i dalje korake koji æe se poduzimati u Crnoj Gori. Na ovom skupu ispred regionalne razvojne Agencije SERDA govorio je gosp. Dragiša Marek  a ispred REDAH-a direktor Agencije gosp. Ivan Jurilj. Projekciju ovog programa  predstavio je Geo Abbinik ispred EU CORIN -a  i uzgred je predstavio i dalje korake kao i konkretne mjere pomoæi koje æe oni nastaviti pružati. Prvi poziv za projekte planiran je da se objavi u narednim mjesecima a to znači da veæ sada partneri sa obje strane granice moraju zajednički koordinirati i sinkronizirano djelovati kako bi pripremili projektne prijedloge  te aplicirali za grant sredstva. Fokus foruma bila je realizacija direktne komunikacije izmeðu potencijalnih partnera.

Ovom skupu je prisustvovalo oko 150 učesnika koji su bili podijeljeni u četiri grupe. U prvoj grupi su bili partneri sa projektnim idejama vezanim za ekologiju u drugoj su bili partneri sa projektima vezanima za lokalne inicijative, u treæoj su bili partneri sa projektima vezanima za područje MSP  dok su u četvrtoj bili partneri sa projektnim prijedlozima vezanima za turizam.

Realizacija ovog programa je važan korak ka putu za Europsku uniju i cilj ovih programa je da se na konstruktivan način razvija regionalna suradnja  koja æe doprinijeti gospodarskom rastu i stabilnosti  u svim zemljama u regionu.

Programi prekogranične suradnje realiziraju se dodjelom grantova EU za zajedničke projekte.

iv.grupnaˍtrebinje


Asocijacija za ekonomski
razvoj Redah
Bulevar narodne revolucije 15.
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 36 557-210
Fax: +387 36 557-211
web: www.redah.ba
®© REDAH- Asocijacija za ekonomski razvoj | Sva prava pridržana 2022. | Powered by ITO
This site is registered on wpml.org as a development site.