Okrugli stol „Tržišno-orijentisana poljoprivredna proizvodnja svježeg voća i povrća u Popovom polju

Centar za ruralni razvitak i poljoprivredu (CRRP) u sklopu Regionalne razvojne agencije za Hercegovinu (REDAH)  je  u srijedu 16.04.2008. godine , u saradnji sa španskom organizacijom MPDL organizirao  okrugli stol na temu „Tržišno-orijentisana poljoprivredna proizvodnja svježeg voća i povrća na području Popovog polja - stanje, ograničenja i perspektive razvoja" .

MPDL-Pokret za mir, španska nevladina organizacija je u okviru svojih aktivnosti u Bosni i Hercegovini i rada na projektu „Poljoprivredni razvoj ruralnih zajednica u Istočnoj Hercegovini" sačinila jedan sveobuhvatni izvještaj u kojem se dublje analizira aktuelna problematika tržišno-orijentisane proizvodnje svježeg voća i povrća na području djelovanja (Popovo polje), dajući pri tome trenutno stanje, postojeća ograničenja i perspektive razvoja ovog sektora poljoprivredne proizvodnje. Izvještaj je rezultat sinteze četiri sveobuhvatna istraživanja urađena od strane konsultantske Agencije za socijalna, ekonomska i medijska istraživanja „Prizma istraživanja" iz Sarajeva koja obuhvaćaju percepcije potrošača, proizvođača i prodavača sa šireg područja Popovog polja. Osim ovoga, izvještaj sadrži i šire sagledavanje analizirane problematike sa državnog i entitetskog nivoa, dajući pri tome veliki broj informacija iz domena BiH makroekonomskog okruženja, uloge poljoprivrede u nacionalnoj ekonomiji, aktuelnog institucionalnog okvira u kojem sektor djeluje te čitav niz drugih ekonomskih, tržišnih i organizaciono-tehničkih podataka koji se odnose na analizirani sektor.

Okrugli stol zamišljen je kao prilika da se u konstruktivnoj diskusiji sagleda aktuelno stanje tržišno orijentisane poljoprivredne proizvodnje svježeg voća i povrća na području Popovog polja i u BiH, analiziraju ograničenja koja su utvrđena prethodno opisanim istraživanjima te da se predlože načini i akcije djelovanja, i daju buduće smjernice razvoja kako bi ovaj sektor ojačao i postao konkurentniji i na domaćem i na inostranom tržištu.

Sastanku su prisustvovali predstavnici REDAH-a, Federalnog Agromediteranskog zavoda Mostar, poljoprivrednih fakulteta, općina Ravno i Trebinje, udruženja korisnika vode iz Popovog Polja, italijanske nevladine organizacije CEFA.

Kontakt osoba za dodatne informacije: Ivica Sivrić, voditelj projekta CRRP, br. tel: 036 480 936, e-mail adresa: [email protected].

crrp-16042008


Asocijacija za ekonomski
razvoj Redah
Bulevar narodne revolucije 15.
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 36 557-210
Fax: +387 36 557-211
web: www.redah.ba
®© - Asocijacija za ekonomski razvoj | Sva prava pridržana 2022. |
This site is registered on wpml.org as a development site.