Prezentacija projekta Program zaštite, prezentacije i integracije kulturnog, historijskog i prirodno

U srijedu 12.9.2007.godine u Blagaju je održana svečana prezenzacija projekta ''Program zaštite, prezentacije i integracije kulturnog, historijskog i prirodnog naslijeđa u turistički sektor hercegovačke regije'', implementiranog od strane Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, a većim dijelom finansiranog od strane Evropske unije.

Ukupna vrijednost projekta je 223.495,46 €, od čega je Evropska unija obezbijedila 88,32%, odnosno 197.390,00 €, a ostatak je doprinos implementatora projekta.

Projekat je odobren u okviru 3. poziva za projekte Evropske unije. Projekat je trajao 22 mjeseca, a realizacija je započela krajem 2005. godine.

Osnovni cilj projekta je doprinos razvoju turizma kroz promociju i očuvanje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa.

U okviru projekta implementirane su sljedeće aktivnosti:

  • Ø postavljanje 159 informacionih tabli na 133 lokaliteta kulturno-historijskog naslijeđa (nacionalni spomenici Bosne i Hrecegovine) sa osnovnim historijskim i tehničkim podacima o dobru,
  • Ø čišćenje od samoniklog rastinja 19 lokaliteta nacionalnih spomenika (čišćenje i slaganje fragmenata),
  • Ø postavljanje urbanog mobilijara (klupe za sjedenje i kante za otpatke) na 37 lokaliteta nacionalnih spomenika,
  • Ø izrada promotivnog materijala za kulturno-historijsko i prirodno naslijeđe Hercegovine (mapa naslijeđa, razglednice, afiše, vodič kroz naslijeđe sa promotivnim CD-om),
  • Ø identifikacija i rekognosticiranje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Hercegovine,
  • Ø organizacija radionice na temu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa i njihove integracije u sektor turizma,
  • Ø izrada Programa zaštite, prezentacije i integracije kulturnog, historijskog i prirodnog naslijeđa u turistički sektor hercegovačke regije.

 

Osnovni rezultati projekta su poboljšanje turističke promocije kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Hercegovine, prikupljanje dokumentacije i identifikacija naslijeđa, podizanje svijesti ljudi o značaju i vrijednosti naslijeđa i podsticaj i pomoć procesa rehabilitacije pojedinih nacionalnih spomenika.

Prezentaciji projekta su prisustvovali predstavnici Delegacije Evropske Komisije, grada Mostara, REDAH-a, Turističke zajednice HNK-a, te brojnih vladinih i nevladinih organizacija iz hercegovačke regije.

U okviru prezentacije organizovan je obilazak nekoliko atraktivnih lokacija historijskog, prirodnog i kulturnog naslijeđa u Blagaju te kratak kulturno-umjetnički program u prostoru Tekije u Blagaju.

Prigodne govore su održali g-đa Amra Hadžimuhamedović, Predsjedavajuća Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika, g-din Marc Vanbrabant, Prvi savjetnik Delegacije Evropske Komisije i g-din Ljubo Bešlić, gradonačelnik Mostara.

Održavanjem svečane prezentacije označen je kraj navedenog projekta, ali ne i kraj rada na navedenim aktivnostima, odnosno očuvanju, prezentaciji i integraciji kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa u turistički sektor.pictureˍ040


Asocijacija za ekonomski
razvoj Redah
Bulevar narodne revolucije 15.
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 36 557-210
Fax: +387 36 557-211
web: www.redah.ba
®© - Asocijacija za ekonomski razvoj | Sva prava pridržana 2022. |
This site is registered on wpml.org as a development site.