REDAH U POSJETI REGIJI MURCIA

MURCIA - Izaslanstvo iz regije Hercegovina, kojeg su činili direktor REDAH-a gosp. Ivan Jurilj, načelnici općina Ljubuški i Široki Brijeg gosp. Nevenko Barbarić i Miro Kraljević sa suradnicima, u pratnji NJ.E. veleposlanika BiH u Španjolskoj gosp. Josipa Brkića, prošli je tjedan boravilo u trodnevnoj posjeti španjolskoj regiji Murcia. Izaslanstvo je ugostila Regionalna razvojna agencija regije Murcia INFO s generalnim direktorom agencije gosp. Jose Daniel Martinom.

Ova posjeta rezultat je inicijative veleposlanika BiH u Španjolskoj gosp. Brkića, te izražene želje regije Murcia i razvojne agencije INFO za suradnjom s regijom Hercegovine kao klimatski i zemljopisno najsličnijom regiji Murcia.
U okviru posjete članovi izaslanstva posjetili su brojne institucije u regiji Murcia, između ostalog regionalnu razvojnu agenciju INFO,  gospodarsku komoru grada Lorce, tvrtku COATO koja je jedna od najvećih tvrtki za preradu i proizvodnju voća i povrća u Španjolskoj, industrijsku zonu i tehnološki centar u Murciji, kao i turističke projekte koji se provode u regiji.
Posjeta je imala za cilj da se uspostave bilateralni odnosi i suradnja između ovih regija, kao i samih institucija iz obje regije, te da se u okviru te suradnje prenesu znanja i iskustva u korištenju europskih fondova, te provedbi konkretnih projekata.
Kao rezultat ove posjete inicirane su konkretne ideje o pokretanju suradnje između ovih regija. Tako je direktor razvojne agencije INFO gosp. Jose Daniel Marzin predložio konkretiziranje suradnje kroz izradu twining programa u organizaciji europskih fondova za regionalni razvoj između ove dvije regije, te je inicirana i zajednička suradnja općina Ljubuški i grada Lorce.
Također je dogovorena bliska suradnja u polju povezivanja poduzeća iz ovih dviju regija, kroz suradnju REDAH-a s Europskim info centrom koji se nalazi u sastavu razvojne agencije Murcie.
Na kraju posjete dogovoreno je da se u što skorijem vremenu realizira uzvratna posjeta predstavnika regije Murcia Hercegovini, kako bi se i na taj način uspostavila što bliža i konkretnija suradnja između ovih regija.
Za regiju Hercegovine, te njene općine, od izuzetne je važnosti uspostavljanje bilateralne suradnje s regijama zemalja članica, te putem takve suradnje uspostaviti mehanizme za privlačenje stranih investicija i korištenje europskih fondova. U tom smislu posjeta regiji Murciji može se smatrati i posjeta na strateškoj razini, s obzirom da je predsjednik regije Murcia ujedno i potpredsjednik Odbora europskih regija, što govori o tome da će uspostavljanje ovakvih odnosa u budućnosti doprinijeti boljem pozicioniranju Hercegovine i u europskim okvirima.murcia


Asocijacija za ekonomski
razvoj Redah
Bulevar narodne revolucije 15.
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 36 557-210
Fax: +387 36 557-211
web: www.redah.ba
®© REDAH- Asocijacija za ekonomski razvoj | Sva prava pridržana 2022. | Powered by ITO
This site is registered on wpml.org as a development site.