SASTANAK SAVJETODAVNE GRUPE ZA SOCIJALNU POLITIKU

Dana 16.10. 2007 u Hotelu GRAND u Sarajevu održan je drugi sastanak savjetodavne  grupe za socijalnu politiku FBiH, a čiji aktivan član je i Regionlana razvojna agencija za Hercegovinu REDAH. Na ovom sastanku usvojeni su zaključci sa prethodne sjednice koja je održana 10.07.2007 na istom mjestu. Ova grupa djeluje uz tehničku pomoć konzorcija Ekonomskog fakulteta LSE  iz Londona, Ministarstva rada i socijalne skrbi i Direkcije za ekonomsko planiranje . 

Ovom sastanku prisustvovao je REDAH, te Udruženja poslodavaca, Udruženja slijepih, Federalnog zavoda za zapošljavanje, Saveza samostalnih sindikata kao i predstavnici nadležnih Ministarstva iz cijele BiH.

SPAG je na konstituirajućoj  sjednici  usvojio pravilnik o radu  uključujući strateški dokument  Vodič za socijalnu upravu.

Najveći dio diskusije bio je posvećen politikama koje tretiraju problematiku invalidnosti  jer SPAG nije pasivni posmatrač razvoja socijalnih politika nego je aktivni planer.

U tom smjeru SPAG  je započeo pripremu za realizaciju srednjoročne razvojne strategije. Strategija razvoja BiH fokusirana je na ekonomske aspekte i strategiju socijalne inkluzije. Prema posljednjim istraživanjima stupanj isključivosti prema bilo kojoj osnovi iznosi 50.2 % što znači da je svaki drugi stanovnik ove zemlje isključen po nekoj osnovi bilo da mu se ne dozvoljava pristup tržištu  rada, obrazovanja ili zdravstvene zaštite. SPAG će u budućnosti  imati dvije funkcije, prva je implementacijsko operativna a druga je aktivnije sudjelovanje u strateškim procesima.

spag2

 


Asocijacija za ekonomski
razvoj Redah
Bulevar narodne revolucije 15.
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 36 557-210
Fax: +387 36 557-211
web: www.redah.ba
®© REDAH- Asocijacija za ekonomski razvoj | Sva prava pridržana 2022. | Powered by ITO
This site is registered on wpml.org as a development site.