MPDL IRS u partnerstvu sa REDAH-om organizirao dvodnevni seminar o dobrom upravljanju zadrugama

U okviru programa „Poboljšanje ekonomskih i socijalnih kapaciteta i jačanje proizvodne mreže i uključenja na tržište rada, a naročito pomoć ugroženim kategorijama" implementiran  u partnerstvu sa španskom nevladinom organizacijom Pokret za mir (MPDL), a finansiran od strane španske agencije za medjunarodnu saradnju i razvoj (AECID), „Inicijativa za razvoj i saradnju u BIH" (IRS) sprovodi i projekat „Hercegovina".

Promocija dobre prakse upravljanja poljoprivrednim zadrugama putem organizovanja obuka, pružanjem pravne i tehničke pomoći orijentisanih ka boljem funkcionisanju i  transparentnosti rada zadruga, je jedan od ciljeva koje IRS želi da dostigne projektom.  Kako bi što kvalitetnije sproveli aktivnosti projekta, IRS i MPDL su potpisali Sporazum o saradnji sa Zadružnim savezom BIH (ZSBIH), Zadružnim savezom Federacije BIH (ZSFBIH) i Zadružnim savezom Republike Srpske (ZSRS).

Upravo u saradnji sa zadružnim savezima, organizovan je dvodnevni seminar o Dobrom upravljanju poljoprivrednim zadrugama koji je održan 26 i 27 februara u hotelu Stela u Neumu. Na ovu dvodnevnu radionicu pozvani su predstavnici menadžmenta onih zadruga koje su u početnoj fazi razvoja i kojima je potrebna podrška da prevazidju probleme na koje nailaze u svakodnevnom radu.

Učestvovalo je 28 predstavnika iz 12 zadruga: PZ GACKO, PZ NEVESINJE, PZ PETROVO POLJE, PZ AGROHERBA, PZ CVRSNICA, PZ IMELA, PZ BOSILJE, PZ MATICA, PZ CRNICI, PZ STELA, PZ HODBINA, PZ POPOVKA.

Seminar je organizovan uz saradnju i pomoć Zadružnog saveza BIH, Zadružnog saveza FBiH i Zadružnog saveza RS. Učestvovali su predsjednik Zadružnog saveza BIH, Nisvet Lozo, predsjednik ZSFBIH Esed Muhić, predsjednik ZSRS, Ljubo Rakić i dva zadružna revizora: Nagib Hadzić i Zoran Jokanović. Ispred Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske učestvovala je Gordana Rokvić a Rasim Husić ispred Minisitarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Federacije BiH.   

Sve zadruge i svi učesnici su dobili i priručnik o dobrom upravljanju poljoprivrednim zadrugama koji je unutar IRS/MPDL projekta jačanja upravljačkih kapaciteta zadruga u Hercegovini uradio Sava Pajkić, dugogodisnji zadružni revizor. Na izradi samog priručnika su radili predstavnici tri zadružna saveza, Vesna Kolar iz američke NVO "CHF",  Gordana Radovanović iz MPDL-a i Ivica Sivrić ispred REDAH-ovog Centra za ruralni razvoj i poljopirvredu koji je i sufinansirao štampanje priručnika.

Kontakt osoba za dodatne informacije: Ivica Sivrić, voditelj projekta CRRP, br. tel: 036 480 936, e-mail adresa: [email protected]

                                                                                                         neumˍcrrp


Asocijacija za ekonomski
razvoj Redah
Bulevar narodne revolucije 15.
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 36 557-210
Fax: +387 36 557-211
web: www.redah.ba
®© REDAH- Asocijacija za ekonomski razvoj | Sva prava pridržana 2022. | Powered by ITO
This site is registered on wpml.org as a development site.