ODRŽAN SEMINAR O RURALNOM RAZVOJU SA OSVRTOM NA PRIMJER IZ REGIJE PUGLIA - ITALIJA

U četvrtak 14.05.2009. godine u organizaciji REDAH-ovog Centra za ruralni razvoj i poljoprivredu i NVO "Inicijativa za razvoj i suradnju u BiH" održan je seminar na temu: "Ruralni prostor i politike lokalnog razvoja-primjeri dobre prakse regije Puglia i usporedba iskustava".

Predavači seminara su bili predstavnici Ekonomskog fakulteta iz Barija i Konsultantske agencije za izradu studija i pružanje usluga u poljoprivredi "Agriplan" (http://www.agriplan.it/ ) iz Barija.
Dr. Damiano Petruzzella i dr Michelangelo de Palma su u svojoj prvoj posjeti Hercegovini dok je profesorica Rosalina Grumo, bila učesnik Međunarodne konferencije "Turistički potencijali jadranskog zaleđa" održane u aprilu/travnju 2008. godine u Mostaru sa radom na temu "Strategija razvoja i promocija ruralnog turizma - Popovo polje kao turistička destinacija", kao i Međunarodne konferencije "Republika Srpska u globalnim regionalnim procesima", održane u organizaciji Geografskih fakulteta iz Banja Luke i Beograda 2007.godine u Trebinju.
Na seminaru su nazočili mnogobrojni predstavnici javnih institucija (Općina), kao i predstavnici nevladinog sektora koji se bave problematikom ruralnog razvoja.

Prisutni su imali priliku da se upoznaju sa politikama i programima ruralnog razvoja sa posebnim osvrtom na primjere iz regije Puglia u Italiji. Poseban naglasak je stavljen na integrirani i održivi ruralni razvoj kroz iskustva metode LEADER iz pomenute regije. 

puglia1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

puglia3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

puglia2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Asocijacija za ekonomski
razvoj Redah
Bulevar narodne revolucije 15.
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 36 557-210
Fax: +387 36 557-211
web: www.redah.ba
®© REDAH- Asocijacija za ekonomski razvoj | Sva prava pridržana 2022. | Powered by ITO
This site is registered on wpml.org as a development site.