Održan radni sastanak Lokalnih akcijskih grupa Bič i Planinski biser iz Hercegovine

MOSTAR - REDAH je u okviru projekta „Jačanje lokalne uprave kroz sudjelovanje civilnog društva putem formiranja Lokalnih akcijskih grupa", koji provodi Udruženje profesionalaca za lokalni razvoj APRODEL iz Madrida, a čiji je partner REDAH, organizirao i koordinirao sastanak dvije Lokalne akcijske grupe koje su formirane u okviru ovog projekta.

U ponedjeljak je održan radni sastanaka Lokalne akcijske grupe „Bič" u Posušju čije su članice općine Posušje, Jablanica i Tomislavgrad, a utorak je u Nevesinju održan sastanak Lokalne akcijske grupe „Planinski biser" čije su članice općine Nevesinje, Berkovići, Ljubinje i Konjic. Na ovim sastancima je vršen odabir pristiglih projektnih prijedloga koji će se sufinancirate u okviru ovog projekta putem Lokalnih akcijskih grupa, a koji su prikupljeni u okviru prve faze projekta.

Naime, ovaj projekt ima za cilj prenijeti iskustva i znanja, te dobru praksu u primjeni metodologije LEADER programa Europske unije koji usmjeren na poticanje ruralnog razvitka u Europskoj uniji. Prvi dio projekta je vezan za jačanje lokalne uprave kroz sudjelovanje civilnog društva putem formiranja Lokalnih akcijskih grupa, a drugi dio je vezan za potporu socio ekonomske dinamizacije u ruralnim područjima uz korištenje metode LEADER.

U okviru prve faze projekta predviđeno je 8200 € za financiranje lokalnih razvojnih projekta, a u drugoj fazi je predviđen iznos od 20.000 € za svaku Lokalnu akcijsku grupo posebno.

Ovaj projekt je od izuzetne važnosti u cilju priprema lokalnih dionika za korištenje sredstava u okviru IPA komponente za ruralni razvitak koji bi se Bosni i Hercegovini trebao otvoriti kada stekne status kandidata za članstvo u EU, te ispuni kriterije za decentralizirano upravljanje sredstvima EU. Program LEADER je jedan od ključnih instrumenata EU putem kojeg se stimulira i potiče razvoj ruralnih sredina korištenjem specifične metodologije uključivanjem lokalne zajednice u planiranje i razvoj i prioritiziranjem njihovih potreba sukladno specifičnostima prostora koji Lokalne akcijske grupe pokrivaju.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

nevesinjeˍaprodelˍseminarˍ1


Asocijacija za ekonomski
razvoj Redah
Bulevar narodne revolucije 15.
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 36 557-210
Fax: +387 36 557-211
web: www.redah.ba
®© REDAH- Asocijacija za ekonomski razvoj | Sva prava pridržana 2022. | Powered by ITO
This site is registered on wpml.org as a development site.