Predstavljeni programi prekogranične saradnje Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine

Programi prekogranične suradnje naše zemlje s Republikom Hrvatskom i Crnom Gorom za razdoblje od 2007. do 2013. godine predstavljeni su danas (22.11.2007.) na seminaru koji je održan u Gospodarskoj komori Federacije BiH u Mostaru.

Tom su prigodom prezentirani programi pripremljeni kao dio realizacije novog financijskog Instrumenta za predpristupnu pomoć Europske unije (IPA) i to za komponentu II, regionalna i prekogranična suradnja, kazao je direktor Agencije za regionalni razvoj (REDAH) Ivan Jurilj, dodavši da su programi već izrađeni i nalaze se na odobravanju u Bruxellesu, a bit će operativni već od iduće godine.

U okviru programa prekogranične suradnje financirat će se zajedničke aktivnosti koje su zajednički odabrane od strana zemlja koje učestvuju u programu kroz jedinstveni javni poziv koji će obuhvatiti čitavu programsku oblast, istaknula je vođa tima programa Podrške institucijama prekogranične suradnje (CBIB) Nataša Gospodjinački.

Programski dokumenti su dosta opširni tako da pokrivaju sve oblasti, a sve će konkretno biti poznato kada se objave javni pozivi, istaknula je Gospodjinački.

Dodala je kako je najgore što bi se moglo dogoditi je da se sva sredstva iz fondova ne isprazne, jer se već događalo da nekoliko milijuna eura za prekograničnu suradnju nisu bili potrošeni jer ljudi nisu znali kako da iskoriste ta sredstva.

Učesnicima današnjeg seminara predstavljen je program što treba učiniti kako bi izvukli što više financijskih sredstava za pojedine projekte.

Program (CBIB) financira Evropska unija, a s ciljem jačanja kapaciteta lokalnih vlasti za pripremu i realizaciju projekata prekogranične suradnje u regionu.

Programi se sprovode po principu raspisivanja natječaja za prijavljivanje projekata koji se formuliraju u suradnji institucija s obje strane granice. Institucije koje se mogu prijavljivati za ove projekte su: općine, komore, asocijacije, udruženja, nevladine organizacije i slične organizacije neprofitnog karaktera.
mostarcbib12


Asocijacija za ekonomski
razvoj Redah
Bulevar narodne revolucije 15.
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 36 557-210
Fax: +387 36 557-211
web: www.redah.ba
®© REDAH- Asocijacija za ekonomski razvoj | Sva prava pridržana 2022. | Powered by ITO
This site is registered on wpml.org as a development site.