REDAH CRRP pokreće pilot projekat razvoja jagodastog voća u Hercegovini

Na javni poziv općinama za učešće u zajedničkoj sprovedbi ovog projekta, javilo se 9 općina Hercegovine: Konjic, Nevesinje, Grude, Tomislavgrad, Posušje, Berkovići, Ljubinje Široki Brijeg i Prozor/Rama od čega je njih 8 prisustvovalo prezentaciji projekta , upriličenoj 16.10.2009. godine u prostorijama Centra za ruralni razvoj i poljoprivredu, na Buni kod Mostara.

Prisutnima se u uvodnoj riječi obratio izvršni direktor REDAH-a gospodin Ivan Jurilj, te je nakon toga projekat prezentirao voditelj Centra gospodin Ivica Sivrić.

Prezentaciju su sa stručne strane, obrazložili predstavnici Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta, Sveučilišta u Mostaru gospodin Stanko Ivanković i gospođa Dijana Vego. Fakultet ce pružiti stručnu podršku poljoprivrednicima putem terenskih treninga,nadzora,savjetovanja,kao i praćenja, analiziranja i publikovanja dobijenih rezultata.

Projekta je zamišljen s ciljem uspostave proizvodno-oglednih nasada jagodastog voća: kupina, malina, borovnica isl, na području Hercegovine, s cljem uvođenja ovih visokodohodovnih i tržišno traženih proizvoda u širu proizvodnju, time bi se ujedno osigurala veća konkurentnost ovog sektora poljoprivrede, koji dosada ije bio dovoljno zastupljen u uslovima Hercegovine.

Radi uspješne realizacije projekta, ostvareno je partnerstvo REDAH-a, općina, Agronomskog fakulteta, te korisnika na terenu-individualnih proizvođača, zadruga i udruženja.Svi oni će u određenom procentu finansijski učestvovati u realizaciji projekta.Planirano je da se sveukupno zasadi 5 ha ovih voćnih kultura.Trajanje projekta je do 1.8.2001.a ukupna vrijednost projekta je oko 120 000 KM.

Takođe , kao mogućnost za povećanje proizvodnih površina, prezentiran je i namjenski robni kredit MKO Partner, specifično dizajniran za razvoj proizvodnje jagodastog voća, sa povoljnom kamatnom stopom i grace-periodom.

MKO Partner je podržao realizaciju ovakve inicijative, te je iskazana spremnost za saradnju u finansiranju proizvođača jagodastog voća u Hercegovini.

Ovakvo partnerstvo će polučiti održivost projekta i omogućiti daljnji razvoj ovog sektora voćarske proizvodnje u smislu povećanja površina,sufinansiranja, transfera pozitivnih rezultata, te u narednoj fazi iznalaženja zajedničkog tržišta.

Kontakt osoba za dodatne informacije: Ivica Sivrić, voditelj projekta CRRP, br. tel: 036 480 936, e-mail adresa: [email protected].

 

 

 

 

 


Asocijacija za ekonomski
razvoj Redah
Bulevar narodne revolucije 15.
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 36 557-210
Fax: +387 36 557-211
web: www.redah.ba
®© REDAH- Asocijacija za ekonomski razvoj | Sva prava pridržana 2022. | Powered by ITO
This site is registered on wpml.org as a development site.