Svečano uručeni certifikati za polaznike prvog ciklusa obuka u IT sektoru i rješenja o dodjeli opreme za start upove

U okviru projekta "Podrška mladima u zapošljavanju u IT sektoru" , 4.5.2023. godine, u prostoru mostarskog sajma privrede/gospodarstva organizovan je promotivni događaj.

Na događaju je obavljeno predstavljanje rezultata projekta „Podrška mladima u zapošljavanju u IT sektoru“ , praćeno  izjavama za medije, zatim je uslijedila dodjela darovnica za nabavljenu opremu start-upovima, dodjela certifikata za polaznike 1. ciklusa obuka (digital marketing specijalist, word press developer i QA tester) i predstavljanje mobilne aplikacije „Shtela“

Projekt provodi REDAH u partnerstvu s Gradom Mostarom, Sveučilištem u Mostaru, kompanijom IT odjel Mostar i Službom za zapošljavanje HNŽ-HNK.

Medijima i prisutnima su se obratili voditelj projekta i direktor REDAH-a Ivica Sivrić, direktor kompanije IT odjel Mostar Marko Laco , prorektorica za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Mostaru Sanja Bijakšić, te gradonačelnik Grada Mostara Mario Kordić.

Takođe, u završnoj fazi je realizacija mobilne aplikacije "Shtela" koja će poslužiti poslodavcima, ali i nezaposlenima u pronalasku posla. Aplikacija SHTELA će biti dostupna do polovine 5. mjeseca 2023.

Osim ovih aktivnosti, tokom sajam bili su organizovani intervjui polaznika sa poslodavcima.

REDAH u partnerstvu sa  Gradom Mostarom, Sveučilištem u Mostaru, kompanijom IT odjel d.o.o. Mostar i Službom za zapošljavanje HNŽ-HNK, provodi projekat „PODRŠKA MLADIM U ZAPOŠLJAVANJU U IT SEKTORU“, koji će trajati 21 mjesec ukupne vrijednosti 400.182 KM, od čega je iznos grant sredstava EU 312.932 KM. Projektom se namjerava smanjiti nesklad između trenutno evidentiranog velikog broja nezaposlenih mladih osoba i izražene potrebe firmi iz IT sektora za određenim profilom zanimanja. Lokalno partnerstvo će planiranim aktivnostima pokrenuti proces koji će stvoriti metode i alate za dugoročnu održivost kroz Lokalni akcioni plan za zapošljavanje Grada Mostara.

Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Mostar je jedno od 20 partnerstava uspostavljenih u BiH u okviru projekta “Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II” (LEP II), kojeg Evropska unija financira s 4 miliona eura, a provodi Međunarodna organizacija rada (MOR). Ovaj projekat ima za cilj da kroz lokalna partnerstva za zapošljavanje doprinese poboljšanju zapošljavanja u lokalnim zajednicama i unaprijedi vještine i prilike za zapošljavanje osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada.

Za više informacija o projektu LEP II, posjetite www.partnerstvo.ba  i kanale društvenih mreža (Instagram, Facebook, Twitter i YouTube).

 

 

3

5611141521242930322


Asocijacija za ekonomski
razvoj Redah
Bulevar narodne revolucije 15.
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 36 557-210
Fax: +387 36 557-211
web: www.redah.ba
®© REDAH- Asocijacija za ekonomski razvoj | Sva prava pridržana 2022. | Powered by ITO
This site is registered on wpml.org as a development site.