U Beogradu održana završna konferencija projekta “Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu”

Povodom završetka projekta “Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu” u Beogradu je 14.12.2022. godine održana završna konferencija na kojoj su prisustvovali nosioci projekta iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Sjeverne Makedonije.

Tom prilikom predstavljeni su rezultati projekta te utvrđene smjernice za nastavak uspostave efikasnog sistema prikupljanja i reciklaže ambalažnog otpada.

Konferenciju su otvorili Violeta Jovanović, izvršna direktorica NALED Srbija, Igor Vukašinović, generalni direktor Apatinske pivare i član UO NALED Srbija i Daniele Funke, direktorica GIZ Srbija uvodnom temom  “Upravljanje staklenom ambalažom i životna sredina”.

Nakon toga se razgovaralo o retrospektivi projekta i iskustvima implementacije projekta u pilot općinama, a rezultate su predstavili Violeta Belanović Kokir, generalna direktorica SEKOPAK (Srbija),  Filip Ivanovski, direktor PAKOMAK (Sjeverna Makedonija) i Amela Hrbat, direktorica EKOPAK (Bosna i Hercegovina).

Uslijedila je panel diskusija na temu: “Uspostavljanje efikasnog sistema sakupljanja i reciklaže staklene ambalaže u lokalnim samoupravama – izazovi i preporuke sa terena”, a panelisti su bili:
Moderator: Ivana Pavlović, menadžer operacija SEKOPAK Srbija
Zorica Bilić, nacionalna koordinatorica GIZ ORF MMS
Kristina Cvejanov, regionalni ekspert na projektu
Ivica Sivrić, direktor Asocijacije za ekonomski razvoj REDAH Bosna i Hercegovina

Rezultate istraživanja: Efekti marketing kampanje na podizanju svijesti građana o značaju sakupljanja i reciklaže staklene ambalaže predstavile su Sanela Veljkovski Mandić, GIZ ORF MMS i Sanja Knežević Mitrović, NALED Srbija.

Na kraju su predstavnicima općina i gradova koji su učestvovali u ovom projektu uručena Priznanja za doprinos boljem upravljanju staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu. U ime grada Bihaća priznanje je primila pomoćnica gradonačelnika Vildana Zulić, u ime Općine Novi Travnik stručni savjetnik Višnja Čolić.

Kada postoje posebni kontejneri u njihovom naselju, građani su više nego spremni da razdvajaju otpad u domaćinstvima. Tako je postavljanje 1.400 reciklažnih zvona povećalo sakupljanje otpada od stakla za čak 90% u 14 pilot gradova i općina u Srbiji, Bosni i Hercegovini  i Sjevernoj Makedoniji, koje su učestvovale u projektu „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu. Reciklažna zvona u dobili su Novi Travnik, Konjic, Ilidža i Bihać iz BiH, Skoplje (gradske općine Aerodrom i Gazi Baba), Ilinden, Bitolj, Tetovo, Đevđelija i Štip iz Sjeverne Makedonije, kao i Sombor, Niš, Kragujevac, Varvarin, Beograd i Novi Sad.

Na završnoj konferenciji projekta, istaknuto je da je financijska neodrživost uspostavljanja sistema reciklaže stakla trenutno najveća prepreka. Potrebne su fabrike za reciklažu stakla jer ne postoje ni u jednoj od tri zemlje te ovaj vrijedan resurs izvoze. Primarna selekcija na nivou općina je tek u povoju, a takse za odlaganje su niske ili ih nema pa je isplativije ambalažu poslati na deponiju, te je neophodno njihovo povećanje.

Pred nama veliki izazov jer je EU kao cilj postavila da se do 2030. reciklira 75% staklene ambalaže. Još smo daleko od ispunjenja tog ambicioznog zadatka jer se u Srbiji reciklira oko 44% količina stavljenih na tržište, u Makedoniji oko 30% i BiH 12%. Neophodno je da na državnom i lokalnom propišemo ciljane količine za reciklažu i penale za neispunjenje, jačamo inspekcijski nadzor nad upravljanjem otpadom i učinimo odlaganje na deponije najmanje povoljnom opcijom – rekla je izvršna direktorica NALED-a Violeta Jovanović.

Direktorica GIZ-a u Srbiji Daniela Funke istakla je da Njemačka razvojna saradnja putem brojnih inicijativa, koje sprovodi sa privatnim i civilnim sektorom, podržava zemlje u regionu da unaprede upravljanje otpadom, podstiču razvoj cirkularne ekonomije i ekonomiju koja je klimatski neutralna kako bi dostigli ambiciozne ciljeve EU do 2030. „Ovim projektom postavljeni su temelji za smanjenje troškova reciklaže, obrade i ponovne upotrebe staklenog otpada u regionu“, zaključila je Funke.

Da je obezbjeđivanje infrastrukture ključan korak, pokazalo je i istraživanje u kojem je gotovo 60% građana u tri zemlje potvrdilo da ne odvajaju otpad jer nemaju uslova za to, dok samo petina ističe da nema naviku da reciklira. Ono što bi ih dodatno motiviralo, pre svega jeste veća blizina kontejnera za prikupljanje različitih vrsta otpada, kao i uvođenje podsticaja za povraćaj ambalaže, nalazi su istraživanja predstavljenog na konferenciji „Zvono te zove – recikliraj staklo“.

Projekat „Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu“ pokrenula je Njemačka razvojna saradnja koju sprovodi GIZ, zajedno sa operaterima ambalažnog otpada – kompanijama Sekopak, Pakomak i Ekopak. Projekat su implementirali NALED, Regionalna razvojna agencija Hercegovine (REDAH) i Zajednica jedinica lokalnih samouprava (ZELS) iz Sjeverne Makedonije.

20221214 100010 20221214 100011 scaled 20221214 100739 scaled 20221214 114524 20221214 114602 20221214 114627 IMG 7091aa454e87bc1c594332ba6e2d688e V


Asocijacija za ekonomski
razvoj Redah
Bulevar narodne revolucije 15.
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 36 557-210
Fax: +387 36 557-211
web: www.redah.ba
®© - Asocijacija za ekonomski razvoj | Sva prava pridržana 2022. |
This site is registered on wpml.org as a development site.