U Ljubuškom održan okrugli sto radi unapređenja upravljanja poljoprivrednim zemljištem

U Ljubuškom je 13.04.2023. godine održan okrugli sto na temu Upravljanja poljoprivrednim zemljištem na području Grada Ljubuškog i Županije Zapadnohercegovačke.

Okruglom stolu su, osim predstavnika REDAH-a, prisustvovali predstavnici Grada Ljubuškog, Ministarstva gospodarstva Županije Zapadnohercegovačke., Zavoda za poljoprivredu ŽZH, poljoprivredne zadruge Plodovi zemlje Ljubuški, te Ureda Vlade ŽZH za europske integracije.

Predstavljen je dokument Analiza stanja upravljanja poljoprivrednim zemljištem sa preporukama, koji je izrađen u okviru projekta „Digitalizacija općinskog upravljanja zemljištem“ , čiji je cilj uvođenje digitalizacije poljoprivrednog zemljišta na području Grada Ljubuškog.

Nakon toga, uslijedila je diskusija o dokumentu, pri čemu su se učesnici složili sa nalazima anlaize i preporukama, te su iskazali spremnost da se iniciraju određene aktivnosti radi implementacije preporuka.

Projekt se implementira u okviru programa develoPPP.de koji provodi GIZ po nalogu njemačkog Saveznog Ministarstva za ekonomsku suradnju i razvoj (BMZ) u partnerstvu sa tvrtkom Telegroup i mrežom BFC SEE koju  predstavljaju NALED i REDAH.

Cilj projekta je unapređenje kapaciteta lokalnih samouprava u oblasti digitalnog upravljanja zemljištem i to kroz:

-unapređenje transparentnosti u procesu digitalnog upravljanja zemljištem

-modernizaciju usluga koje pružaju lokalne samouprave

-regionalnu razmjenu iskustava u ovoj oblasti

Regionalni projekat “Digitalizacija općinskog upravljanja zemljištem“ sprovode GIZ i kompanija Telegroup, u partnerstvu sa Mrežom za povoljno poslovno okruženje koju predstavljaju NALED, REDAH, Privredna komora Republike Srpske i Privredna komora Crne Gore, u okviru programa develoPPP njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ).

1 1 scaled 2 scaled


Asocijacija za ekonomski
razvoj Redah
Bulevar narodne revolucije 15.
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 36 557-210
Fax: +387 36 557-211
web: www.redah.ba
®© REDAH- Asocijacija za ekonomski razvoj | Sva prava pridržana 2022. | Powered by ITO