U okviru studijskog putovanja proizvođača mediteranskog ljekovitog bilja REDAH posjetio Provansu

Asocijacija za regionalni razvoj REDAH, zajedno s desetak proizvođača mediteranskog ljekovitog bilja s otoka Hvara i još njih toliko iz Hercegovine, predstavnicima Općine Jelsa, Udruge ”Dalmatica Viva” i Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita, te Federalnog agromediteranskog zavoda iz Mostara, bila je na petodnevnom studijskom putovanju u Provansi, a vezano za provedbu prekograničnog projekta Europske unije IPA CBC CRO BiH, vrijednog 450.125,40 eura.

Općina Jelsa je vodeći partner u projektu, a cjelokupnu organizaciju stručnih posjeta, koja uključuje posjete i sastanke s francuskim proizvođačima ljekovitog bilja, prerađivačkim centrima i kozmetičkom industrijom u spomenutoj pokrajini, izvršila je HGK Županijska komora Split – Europska poduzetnička mreža.

Glavni cilj projekta je stimulirati ekonomski razvoj prekograničnog područja, osobito kada je riječ o povezivanju i suradnji na planu agropoduzetništva. Aktivnostima se ide upravo prema zaštiti geografskog podrijetla te sorte, okrupnjavanju i osnivanju udruge proizvođača ljekovitog bilja, te stvaranju zajedničkog tržišta s prekograničnim partnerima i prodajom u turističke svrhe na vlastitom području, što bi trebalo ojačati tu gospodarsku granu već u idućoj kalendarskoj godini.

Na ovaj se način želi povećati konkurentnost agroekonomskog sektora poboljšanjem prerađivačke tehnologije, kvalitete proizvoda i prezentacije na tržištu, što će proizići iz boljeg povezivanja poduzetnika i institucija koje podupiru poduzetništvo i razvoj istraživačkog sektora na prekograničnom području.

Partneri su uvjereni da će iskustva sa studijskog putovanja pridonijeti jačanju poduzetništva, osobito u pogledu novih nasada, te proizvodnje i unapređenja opreme za preradu ljekovitog bilja kako na otoku Hvaru, tako i u Bosni i Hercegovini.

provansa

Asocijacija za ekonomski
razvoj Redah
Bulevar narodne revolucije 15.
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 36 557-210
Fax: +387 36 557-211
web: www.redah.ba
®© REDAH- Asocijacija za ekonomski razvoj | Sva prava pridržana 2022. | Powered by ITO
This site is registered on wpml.org as a development site.