U Ravnom održana treća radionica za razvoj plana upravljanja biciklističkom rutom ĆIRO

U utorak, 12.07.2022. godine, u Ravnom, održana je treća radionica za izradu plana upravljanja biciklističkom rutom ĆIRO.

Na radionici se raspravljalo o strateškom fokusiranju, strateškim ciljevima, prioritetima i mjerama, o tekstu sporazuma o saradnji, te o  rokovima i zaduženjima i dinamici  narednih aktivnosti.

Planirano je da se dokument finalizira do kraja 7. mjeseca 2022. godine, te da se obavi potpisivanje sporazuma o saradnji.

Ključni zaključci koji su usvojeni na radionici su da učesnici dostave svoje prijedloge mjera i projekata u skladu sa  strateškim  ciljevima plana, te da provjere spremnost svojih općina/opština i gradova za saradnju na realizaciji aktivnosti definisanih Planom upravljanja.

Sljedeća, četvrta, ujedno i završna  radionica će biti održana u Mostaru, krajem 7. mjeseca 2022. godine. U sklopu radionice planirana je konferencija za medije i potpisivanje sporazuma.

Radionici su prisustvovali ključni akteri razvoja turizma sa područja koje obuhvata ĆIRO staza i koji čine Forum biciklističke rute ĆIRO: predstavnici općina/opština i gradova, turističkih organizacija, javnih ustanova, turističkih agencija, privatnih turističkih objekata, biciklističkih klubova, nevladinih organizacija.

Svrha aktivnosti je da se razvije „Plan upravljanja biciklističkom stazom ĆIRO“. Ove radionice provodi REDAH u saradnji sa Udrugom Hercegovina Bicikl, financirane od strane EU i GiZ-a. Cilj radionica je da se sa nositeljima turističkog razvoja sa područja kojim prolazi staza, ali i iz cijele Hercegovine pomogne da objektivno analizira trenutna pozicija i stanje, te da zajednički uspostavimo preduvjete za budući razvoj kroz izradu dokumenta koji će se na sustavan, koordiniran i planski način baviti upravljanjem biciklističkom stazom Ćiro, te time osigurati njenu funkcionalnost i održivost, ali i biti jedan od generatora razvoja turizma na cijelom projektnom području.

Na radionici su uručeni certifikati Bike Friendly standarda vlasnicima objekata sa područja Stoca i Ravnog, koji su u prethodnom periodu uspješno završili aktivnosti usklađivanja svog poslovanja sa zahtjevima standarda.

 

20220712 1106281 scaled


Asocijacija za ekonomski
razvoj Redah
Bulevar narodne revolucije 15.
88000 Mostar
Bosna i Hercegovina
Tel: +387 36 557-210
Fax: +387 36 557-211
web: www.redah.ba
®© REDAH- Asocijacija za ekonomski razvoj | Sva prava pridržana 2022. | Powered by ITO
This site is registered on wpml.org as a development site.